top of page

Sokerihimo kuriin ketoherkuilla - katso maukkaat ohjeet

Päivitetty: 29. heinäk. 2022


Monelle este ketoiluun siirtymisessä on hiilarien ja makean himo. Niin minullekin. Olen aina himoinnut makeaa. Ajatuskin siitä, että en saisi nautiskella sokerisia herkkuja, tuntui ylitsepääsemättömältä, lähes vankilalta.


Olen nyt kuitenkin ollut yli puoli vuotta täysin ilman valkoista sokeria. Onnistuiko se tiukalla itsekurilla, vahvalla motivaatiolla vai ihan käytännön asioilla? Kuinka se käytännössä tapahtui ja miten sinäkin voisit onnistua?


Kuva: Antti Liinpää.

Jokin aika sitten kirjoitin, kuinka vihdoin sain ketogeenisen ruokavalion toimimaan. Ensimmäinen ketokokeiluni oli vuonna 2016 ja silloin sinnittelin ruokavaliolla kuusi kuukautta.


Nyt moni asia kehossani on muuttunut, nesteet ovat lähteneet liikkeelle ja sitä kautta painoa on hieman pudonnut. Kasvot ovat kapeammat ja vaatteet istuvat paremmin, kun ylimääräinen turvotus on lähtenyt. En missään vaiheessa ole kuitenkaan pyrkinyt painonpudotukseen ja ketoilu on kiinnostanut minua lähinnä laajojen terveyshyötyjensä vuoksi.


Mitä terveyshyötyjä hain ketoilulla?


Minulla on lapsesta asti ollut voimakasta taipumusta verensokerien heittelyyn ja siedän huonosti ns. tyhjiä hiilareita. Lukuunottamatta muutamaa kasvissyöjä- ja vegaanivuottani, olen aina kaivannut raskasta, proteiinipitoista, vahvistavaa ruokaa.


Lontoon teatterikouluaikoinani sain paikallisilta jatkuvasti ihmetystä siitä, kuinka voin syödä niin paljon ja silti pysyä hoikkana. Tein joka aamu evääksi ihania täysjyväsiemenleipiä, jonka täytin luomuvoilla tai majoneesilla, isoilla avocadosiivuilla ja broilerifileillä, kun taas kollegani elivät koko päivän fyysisten näytelmätreenien loppuun asti koulun kioskilta ostamillaa sipseillä, limulla ja suklaalla - sillä he eivät halunneet lihoa.

Myöhemmin olen ymmärtänyt, kuinka insuliiniresistenssin ja rasvamaksan syntyä voi ehkäistä ihan jo pelkästään hiilihydraattien rajoittamisella ja terveellisten rasvojen lisäämisellä.


Nykyään en kärsi enää jatkuvasta nälästä, kunhan syön kerralla tarpeeksi ja huolehdin siitä, että saan ruuansulatukseni toimii mahdollisimman hyvin ja siten optimoin tärkeiden ravintoaineiden imeytymisen. Koska olen lisännyt rasvan määrää ruokavaliossani, laadukkaat ruuansulatusenstyymit ja suolahappolisä ovat käytössäni jokaisella aterialla.
Kuva: Antti Liinpää.

Voiko makeanhimosta päästä eroon?


Olen jo pitkään halunnut päästä eroon makeanhimosta. Nyt olen ollut puoli vuotta täysin ilman sokeria ja se on minulle iso saavutus. On ollut kertakaikkisen ihana huomata, kuinka makuaisti tottuu vähempään määrään makeutta ja jotkut ketoherkut maistuvat jopa ällöttävän makeilta.


Toki täytyy huomioida, että pelkkä ruokavalio yksinään ei ole tässä auttanut. Kirjoitin jokin aika sitten valmennuskonsepti Karisma Coachingin blogiini siitä, kuinka sokerikoukusta voi päästä irti.


Kohtuus tulee sallivuuden kautta.

Kaiken ytimessä on itsensä armollinen kohtaaminen. Mielihaluja ei tarvitse kieltää ja makeanhimon yllättäessä voi keskustella itsensä kanssa.


On tärkeää tunnistaa, mihin tarpeeseen kaipaa herkkuja ja onko kyse siitä, että syömisellä korvaa jonkin muun, tärkeän tarpeen. Emme aina ole valmiita tunnistamaan, saati kohtaamaan, ikäviä tunteita, joten ne on helpompi dumpata syömällä. Ehkä emme halua myöntää itsellemme myöntää kaipaavamme jotain hyvin tärkeää, kuten esimerkiksi läheisen huomiota ja syliä.


Joskus olisi tervetullutta antaa itsemme levätä ja palautua sen sijaan, että haemme energiabuustin kofeiinista tai sokerista.


Kaipaatko tukea terveellisen ruokavalion ylläpitämiseen? Klikkaa tästä Johannan mentaalivalmennukseen.

Kuva: Antti Liinpää.

Päätin jo heti ketoilua aloittaessani, että en kiellä herkuttelua itseltäni. Jos teen kerralla liian suuria muutoksia ruokavalioon, en jaksa ylläpitää tiukkaa ruokavaliota niin kauan, että muutoksesta tulisi pysyvä.


Kun tehdään pysyvää elämänmuutosta, ei ole järkevää elää kieltolistan kanssa. On tärkeää saada muutokset sujautettua arkeen niin, että niistä tulee luonnollinen osa toimintaamme ilman liian suuria ponnisteluita. Jos muutos tuottaa enemmän stressiä kuin rentoutumista, niin vanhat, tutut rutiinit alkaa salakavalasti hiipiä takaisin.


En halua elää itseäni kiusaten.

Niinpä valmistauduin ketogeeniselle siirtymiseen ajatuksella.


Panostin elimistön toiminnan tukemiseen nimenomaan verensokerien hallinnan kautta. Pyrin syömään joka kerta tarpeeksi. Kylläisenä olen tyytyväinen eikä keho kaipaa makeaa kompensoimaan energiavajetta.


Panostan ruuan makuun. Kuulostaa ehkä itsestäänselvyydeltä - kuka nyt pahaa ruokaa haluaisi - mutta tästä lipsun arjessani, kun priorisoin terveellisyyden esillepanon tai maun edelle. Kompensoidakseni tylsiä makuja, etsin mielihyvää herkuista.


Säännöllinen syöminen ja nälän ennakointi ovat olleet minulle avainasemassa. Huolehdin tasaisista ruokailuväleistä ja pyrin välttämään huutavaa nälkää - sudenkuoppa, josta on vaikea nousta ilman ylenpalttista syömistä tai herkuttelua. Herkuttelun tarve vähenee, kun keho ei etsi nopeaa mielihyvää sokereista. Kun verensokerit eivät heittele, mieli on kirkkaampi ja motivaatio hyvään ruokailuun on paremmin kohdillaan.


Kuva: Antti Liinpää.

Vaihda sokeri terveellisempiin vaihtoehtoihin


Aistejamme voi onneksi kouluttaa ja valkosokeriset maut on mahdollista vaihtaa ravintorikkaampiin vaihtoehtoihin. Makuaisti tottuu vähitellen ja saatat huomata, että jonkin ajan kuluttua ne tutut valkosokeriset herkut maistuvatkin kovin makeilta ja ätläköiltä.


Panostin ketoiluun valmistaumista myös niin, että minulla oli valmiina lista vaihtoehtoisista herkuista niihin hetkiin, jolloin tiesin sokerihimon yllättävän. Suosittelen ennakoimaan makeanhimon - olit ketolla tai et - jos tiedät sen iskevän aina tiettyyn aikaan päivästä.Nopeat ja helpot ketoherkut makeanhimon yllättäessä


Allaolevissa resepteissä on käytetty mahdollisimman paljon luomuviljeltyjä raaka-aineita.


Kuva: Antti Liinpää.

Mausteinen energiakahvi


Mausteinen energiakahvi saa potkua lämmittävistä mausteista ja vitalisoivasta macasta. Makeutta tuovat Collagen Creamer, anis ja aito vaniljauute.


3 dl Suodatin- tai murukahvia

1/2 dl Kookosmaitoa

1 rkl Gheetä

1/2 rkl MCT öljyä

1/2 tl Kardemummaa

1/4-1/2 tl Macajauhetta

1/4 tl Anisjauhetta

Hyppysellinen Vaniljajauhetta


Keitä melko vahvaa kahvia. Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi ja nauti heti.


Kuva: Johanna Koivu

Lempeä ketokaakao


Minulla makeanhimo iskee yleensä lounaan jälkeen. Ennakoin sitä kaakaojuomalla, joka lisää kylläisyyden tunnetta ja pitää nälän pois pitkään. Juoma saa mukavan säväyksen sataprosenttisesta lakritsista ja aniksesta.


2 dl kiehuvaa vettä

1 dl Lämmitettyä vuohenmaitoa

1/2 dl Foodinin Kookosmaitoa

2 rkl Raakakaakaota

1 rkl Gheetä

1/4 - 1/2 tl Lakritsijauhetta

1/4 tl Anisjauhetta


Sekoita kaikki ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi juomaksi ja nauti heti.


Kuva: Antti Liinpää.

Nopea ketogeeninen suklaaherkku yhdelle


Jos maitotuotteet sopivat sinulle, tämän sitruunaisen suklaaherkun kaveriksi voi vatkata luomukermavaahtoa, joka saa makeutta erytritolista ja vaniljasta sekä sävyä ja väriä lakritsista.


2 dl Maustamatonta kookosjugurttia

1 rkl Erytritolia tai

10 Tippaa laadukasta, aitoa steviauutetta

1/2 Luomusitruunan kuorta

Sokeritonta suklaata


Koristeeksi:

1 dl Kuohukermaa


Pese ja kuivaa sitruuna. Raasta hienoksi raasteeksi. Raasta suklaa karkeammalla raastimella. Sekoita kaikki raaka-aineet yhteen.


Vatkaa kerma ja mausta se erytritolilla, lakritsijauheella ja vaniljalla.


Asettele suklaaherkku kauniisiin maljoihin ja koristele lakritsikermavaahdolla.


* Tuotteet saatu: Foodin.


Kuvat yhtä lukuunottamatta: Antti LiinpääSeuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme: 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Kuva: Antti Liinpää.

KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.


KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymis- ja karismavalmentaja, draaman opettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® Master ja NLP Practitioner. Tutustu myös Johannan perustamaan Karisma Coaching® -valmennuskonseptiin!


Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon Johannan kanssa: https://www.karismacoaching.fi/yhteys


Voit samalla tutustua myös Johannan Eroon esiintymisjännityksestä -verkkokurssiin.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

댓글


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page