Sokerihimo kuriin ketoherkuilla - katso maukkaat ohjeet

Päivitetty: marras 9


Monelle este ketoiluun siirtymisessä on hiilarien ja makean himo. Niin minullekin. Olen aina himoinnut makeaa. Ajatuskin siitä, että en saisi nautiskella sokerisia herkkuja, tuntui ylitsepääsemättömältä, lähes vankilalta.


Olen nyt kuitenkin ollut yli puoli vuotta täysin ilman valkoista sokeria. Onnistuiko se tiukalla itsekurilla, vahvalla motivaatiolla vai ihan käytännön asioilla? Kuinka se käytännössä tapahtui ja miten sinäkin voisit onnistua?Jokin aika sitten kirjoitin, kuinka vihdoin sain ketogeenisen ruokavalion toimimaan. Ensimmäinen ketokokeiluni oli vuonna 2016 ja silloin sinnittelin ruokavaliolla kuusi kuukautta.


Nyt moni asia kehossani on muuttunut, nesteet ovat lähteneet liikkeelle ja sitä kautta painoa on hieman pudonnut. Kasvot ovat kapeammat ja vaatteet istuvat paremmin, kun ylimääräinen turvotus on lähtenyt. En missään vaiheessa ole kuitenkaan pyrkinyt painonpudotukseen ja ketoilu on kiinnostanut minua lähinnä laajojen terveyshyötyjensä vuoksi.


Mitä terveyshyötyjä hain ketoilulla?


Minulla on lapsesta asti ollut voimakasta taipumusta verensokerien heittelyyn ja siedän huonosti ns. tyhjiä hiilareita. Lukuunottamatta muutamaa kasvissyöjä- ja vegaanivuottani, olen aina kaivannut raskasta, proteiinipitoista, vahvistavaa ruokaa.


Lontoon teatterikouluaikoinani sain paikallisilta jatkuvasti ihmetystä siitä, kuinka voin syödä niin paljon ja silti pysyä hoikkana. Tein joka aamu evääksi ihania täysjyväsiemenleipiä, jonka täytin luomuvoilla tai majoneesilla, isoilla avocadosiivuilla ja broilerifileillä, kun taas kollegani elivät koko päivän fyysisten näytelmätreenien loppuun asti koulun kioskilta ostamillaa sipseillä, limulla ja suklaalla - sillä he eivät halunneet lihoa.

Myöhemmin olen ymmärtänyt, kuinka insuliiniresistenssin ja rasvamaksan syntyä voi ehkäistä ihan jo pelkästään hiilihydraattien rajoittamisella ja terveellisten rasvojen lisäämisellä.


Nykyään en kärsi enää jatkuvasta nälästä, kunhan syön kerralla tarpeeksi ja huolehdin siitä, että saan ruuansulatukseni toimii mahdollisimman hyvin ja siten optimoin tärkeiden ravintoaineiden imeytymisen. Koska olen lisännyt rasvan määrää ruokavaliossani, laadukkaat ruuansulatusenstyymit ja suolahappolisä ovat käytössäni jokaisella aterialla.


Lue myös: Onnistunut keto - mikä on tällä kertaa toisin
Voiko makeanhimosta päästä eroon?


Olen jo pitkään halunnut päästä eroon makeanhimosta. Nyt olen ollut puoli vuotta täysin ilman sokeria ja se on minulle iso saavutus. On ollut kertakaikkisen ihana huomata, kuinka makuaisti tottuu vähempään määrään makeutta ja jotkut ketoherkut maistuvat jopa ällöttävän makeilta.


Toki täytyy huomioida, että pelkkä ruokavalio yksinään ei ole tässä auttanut. Kirjoitin jokin aika sitten valmennuskonsepti Karisma Coachingin blogiini siitä, kuinka sokerikoukusta voi päästä irti.


Kohtuus tulee sallivuuden kautta.

Kaiken ytimessä on itsensä armollinen kohtaaminen. Mielihaluja ei tarvitse kieltää ja makeanhimon yllättäessä voi keskustella itsensä kanssa.


On tärkeää tunnistaa, mihin tarpeeseen kaipaa herkkuja ja onko kyse siitä, että syömisellä korvaa jonkin muun, tärkeän tarpeen. Emme aina ole valmiita tunnistamaan, saati kohtaamaan, ikäviä tunteita, joten ne on helpompi dumpata syömällä. Ehkä emme halua myöntää itsellemme myöntää kaipaavamme jotain hyvin tärkeää, kuten esimerkiksi läheisen huomiota ja syliä.


Joskus olisi tervetullutta antaa itsemme levätä ja palautua sen sijaan, että haemme energiabuustin kofeiinista tai sokerista.