top of page

Mikä avuksi turvotukseen? Testissä tehokkaimmat nesteyttäjät ja turvotuksen poistajat

Päivitetty: 20. huhtik. 2023

Turvotus on yleinen ja ikävä vaiva. Erityisesti helteellä kehoon kertyy herkemmin nestettä. Useimmiten hidastuneen nestekierron huomaa parhaiten aamulla katsoessaan peiliin ja illalla päivän päätteeksi, kun kengät tuntuvat ahtailta.Otimme selvää, mitä sinunkin olisi hyvä tietää turvotuksesta ja miten nestekiertoa voi vauhdittaa asiantuntijoiden avulla.


Tähän artikkeliin valitut hoidot ja tuotteet ovat sellaisia, joista olen saanut apua, jotka tiedän toimiviksi ja joita voin suositella. Esitellyt tuotteet ja hoidot on saatu.Toimiva nestekierto on elinvoimaisen kehon perusta


Aluksi testasin kehoterapeutti Anneli Talvitien osteopatiahoitoa. Hoitotilanteen verkkaisuus ja Annelin turvallinen läsnäolo rauhoitti jo itsessään ja edesauttoi oman kehon ääreen laskeutumista.


Anneli kertoi, että mitä kevyempää kosketus on, sitä tehokkaampaa hoito on. Lempeällä otteella päästään helpommin kehon suojamuurien läpi vaikuttamaan vaivojen juurisyyhyn.


- Perusperiaate on, että voimakas hoito (hieronta) toimii pinnallisissa kudoksissa. Kevyellä kosketuksella saadaan rentoutettua kehoa suojelevat pintalihakset, jolloin vaikutus voidaan ulottaa syvempiin kehon osiin: hermostoon, nestekiertoon, sisäelimiin, syviin faskiaketjuihin yms. Kun koko kehon kudokset rentoutuvat hyvin syvään lepoon, voidaan sitä verrata tietokoneen uudelleen käynnistämiseen. Kehokin kuten ohjelmat toimivat bootin jälkeen paremmin.


Lempeällä ja verkkaisella kosketuksella on minuun yllättävän voimakas vaikutus. Kehossa tapahtuu erilaisia korjausliikkeitä, kun se saa oikeanlaisia impulsseja. Ristiluun alueen kireyden avaamisella aloitettiin ja siihen keskityttiin pitkään. Lapsena pulkkamäessä murtuneen ja vinoon luutuneen häntäluun asentovirhe aiheuttaa minulla oikeaan pakaraan säteilevää hermokipua. Kun lantion alue alkoi sulaa, huomasin yllättäen myös niskakivun helpottanen.


Jännitykset sulivat kerros kerrokselta ja huomasin vapautumista myös henkisellä puolella. Lantion alueen jännitys purkautuu minulta usein vapauttavan itkun kautta, niin nytkin. Irtipäästäminen tuntui hyvältä.


Osteopaattisessa hoidossa edetään kehon ehdoilla ja hoito on räätälöity kyseisen asiakkaan tämänhetkisen tarpeen mukaan. Tärkeää on, että osteopaatilla on kyky kuunnella asiakasta ja sitä, kuinka keho reagoi hoidon aikana. Jokainen hoitokerta on tämän vuoksi erilainen.


Kuva: Antti Liinpää
Kuva: Antti Liinpää

Kysyin Annelilta, miksi nestekierron ylläpitäminen ja imusuonten optimaalinen toiminta on merkityksellistä terveydelle. - Nesteiden kierto soluihin ja soluista pois on kehon elinvoiman välttämätön perusta. Nesteen mukana kulkevat ravinteet, rakennusaineet, energia ja hormonijärjestelmän ohjaus. Lymfakierto ulos soluista on yhtä tarpeellinen käytetyn nesteen, kuonan, virus/bakteerijätteen, haitta-aineiden poistotoiminto. Kaikessa on tasapaino: uudistumista on saatava sopivasti ja sitä vastaava vanha materiaali on poistettava jatkuvasti.


Solua voi ajatella kotina. Puhdasta vettä tulee hanasta, kaupasta kannetaan ruokaa, sähkö lämmittää ja valaisee, tuuletus tuo happea. Viemäriin vedetään jätteet ja roskat viedään ulos. Jos niitä ei viedä, talo täyttyy saasteesta, eikä ole enää terveellinen paikka asua. Siellä sairastuu.

Mihin osteopatian nestekiertoa vauhdittava vaikutus perustuu? - Valtimoissa verenkierto on vahvaa ja aktiivista. Lymfan kulku puolestaan on passiivista ja sen kulkeutumiseen takaisin sydämeen osallistuvat erilaiset systeemit. Kehon poikittaiset kalvorakenteet (kuten pallea, lantionpohja, kallonpohja) muodostavat nesteitä liikuttavan pumppausmekanismin kehon alueiden välille. Näiden tehokkuutta osteopaatti käsittelee ja avustaa faskiaalisten ketjujen optimaalista toimintaa. - Erittäin tärkeä on rintaontelossa keuhkohengityksestä syntyvä alipaine, joka imee lymfanestettä vatsaontelosta ylemmäs. Kehon kudosten ja sisäelinten kireys, leikkausarvet ja tapaturmien aiheuttamat muutokset voivat muodostaa esteitä lymfateihin. Näitä osteopaatti vapauttaa lempeällä kosketuksella. Lymfakoulutettuna osteopaattina huomioin kokonaisuutta ja lymfanesteiden kulkusuuntia. Voimistan hengityksen kulkua kehon kudoksissa sekä ontelopaineiden mekamismia, Anneli toteaa.

- Usein osteopaatille tulevat ovat jo kokeilleet kaikenlaisia kotikonsteja ja kokeilleet muita hoitomuotoja sekä käyneet useilla lääkäreillä saamatta apua. Vaiva voi olla kipu, toiminnallinen pulma, turvotus, väsymys tai laaja-alainen syndrooma vaikeine oireineen. Joskus tulosyy on epämääräinen huono olo, tunne ettei kaikki ole hyvin kehossa. - Osteopaatti antaa yksilöllistä hoitoa kehon kaikkiin elinjärjestelmiin ( lihakset, luut, hermosto, faskiat, verenkierto, sisäelimet, lymfakierto, immuunijärjestelmä yms). Osteopaatit ovat pitkälle koulutettuja anatomian ja kehon fysiologian osaajia. Kukin on käsityöläinen, jolla on oma työtapa, omat kiinnostuksen kohteet ja erilaiset jatkokoulutukset tukenaan.


Kuva: Antti Liinpää
Kuva: Antti Liinpää

Millaisia tuloksia osteopatialla voi saada turvotuksen poistossa? - Osteopaattinen lymfahoito kohdentuu erityisesti kehon syviin lymfareitteihin, joissa 80% lymfasta kulkee. Jos näissä ”salaojissa” on heikentymää, se näkyy kehon pinnallakin turvotuksena. Seisova lymfaneste on altis tulehduksille. Kehon oman lymfapumpun käynnistymisellä ja nestekierron vahvistamisella on vaikutuksia yleisvointiin, väsymykseen, leikkauksista/tapaturmista toipumiseen ja yksittäisen kehon osan toimintaan tai kipuun sekä tietenkin näkyvän turvotuksen vähenemiseen. Kun asiakkaan terveys lisääntyy, hänellä on voimavaroja tehdä terveyttä paremmin tukevia valintoja elintavoissa.

- Parhaiten hoidon tehon tuntee hoidon jälkeen lähipäivinä oireiden helpottumisena, kipujen katoamisena, unen parantumisena, vahvempana hengityksenä ja vilkastuneena nestekiertona. Hyviä tuloksia on saatu myös muun muassa silmien ja silmäluomien alueen turvotuksen vähentämisessä, kaulan alueen nestekierron vilkaistumisessa ja raskaiden alaraajojen kevenemisessä ja hengityksen kevenemisessä.


Anneli Talvitie tarjoaa lempeää osteopatiaa vauvoille, lapsille ja aikuisille. Annelin aikaisempaan koulutukseen kuuluu kraniosakraaliterapia ja Vodder-lymfaterapia.


Kuva: Johanna Koivu
Kuva: Johanna Koivu

Pycnogenol ja ubikinoni verenkierron ja nestekierron tukena


Olen saanut merkittävää hyötyä nilkkojen turvotukseen ja nestekierron vauhdittamiseen Pycnogenolista. Esimerkiksi lentomatkoilla Pycnogenol on minulla vakiovarusteena ennen, matkan aikana ja jälkeen lennon. Kysyin Pharma Nordin maajohtajalta Katja Saarikoskelta, miten Pycnogenol auttaa turvotukseen ja mihin sen vaikutus perustuu. Lisäksi olin kiinnostunut kuulemaan, liittyykö turvotus jotenkin elimistön matala-asteiseen tulehdukseen.

- Pycnogenol vilkastuttaa verenkiertoa. Se lisää typpioksidin tuotantoa, jolloin verisuonet laajenevat ja nimensä mukaisesti verenkierrolle avautuu suonissa tilaa, jolloin turvotusta ei niin kerry. Olen oppinut, että Pycnogenolia on hyvä käyttää yhdessä ubikinonin kanssa. Miten tämä kombinaatio tukee verenkiertoa ja verisuonten kuntoa?

- Molemmat toimivat antioksidantteina. Ubikinonin on todettu estävän verisuonten kalkkeutumista sekä kolesterolin hapettumista, ja Pycnogenol vilkastuttaa verenkiertoa. Näin ne tukevat luonnollisella tavalla toistensa toimintaa. - Lisäksi, ubikinonia ei suotta kutsuta solujen energialaturiksi. Se nostaa energiatasoja luonnollisesti koska on osa solujemme biokemiaa eikä siten kuormita verensokeritasoja tai keskushermostoa, toisin kuin monet pika-avun tuojat, kuten esim. kofeiini. Ja Pycnogenol voimakkaana antioksidanttina hillitsee matala-asteista tulehdusta. Molempia on laajalti tutkittu erikseen, mutta myös yhdessä ja tulokset ovat olleet positivisia.

Helteillä monen, erityisesti vanhemman ihmisen, sydän ja jaksaminen, on kovilla. Miten ubikinoni ja Pycnogenol voi auttaa tässä?

- Sydän on kovinta työtä tekevä lihas, joka vaatii suunnattomat määrät energiaa. Terveen ihmisen sydänlihaksen kudoksessa on enemmän ubikinonia kuin huonokuntoisella. Ubikinonin tuotanto maksassa kuitenkin vähenee iän ja mm. sairauksien ja eräiden lääkkeiden, kuten kolesterolia alentavien lääkkeiden vuoksi. Nämä tekijät kuljevat monesti käsi kädessä, josta johtuen oma, luonnollinen ubikonituotanto on alentunut. - Markkinoilla on tarjolla monenlaisia ubikinoni- ja männynkuorivalmisteita. Kannattaa aina varmistua, että käyttää ainoastaan korkealaatuista, tutkittua ja dokumentoidusti toimivaa ravintolisää. Ubikinonivarastojaan voi tankata tutkitusti toimivalla, laadukkaalla ubikinonivalmisteella ja erityistarpeeseen voi ottaa sen aktiivimuotoa ubikinolia. Bio-Pycnogenol on ranskalaisen rannikkomännyn kuoresta valmistettu vakioitu uute. Juuri nämä valmistetaan farmaseuttisia laatuvaatimuksia noudattaen ja niiden perustana on laaja tutkimustyö, Katja Saarikoski kertoo.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Kaipaatko tukea elämänmuutokseen?


Kuva: Antti Liinpää
Kuva: Antti Liinpää

Lymfaterapiasta keveyttä kehoon


Testasin seuraavaksi Method Pisara® -lymfaterapiaa, jossa käsitellään koko vartalo ja kasvot alipainelaitteen avulla. Samalla kysyin Method Pisara®- konseptin kehittäjältä, Teresa Sepposelta, muutamia kysymyksiä liittyen aineenvaihdunnan tukemiseen, kuonanpoistoon ja lymfakierron merkitykseen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.


Mihin lymfaterapian turvotusta poistava vaikutus perustuu?


- Lymfaterapialla päästään tyhjentämään imusuonistoa ja nestemäisessä muodossa olevaa kertymää pehmytkudosten soluvälitilasta, Teresa Sepponen kertoo.

Miksi nestekierron ylläpitäminen ja imusuonten optimaalinen toiminta on merkityksellistä terveydelle?


- Kehon jätehuollon kannalta on hyvin tärkeää, että imusuonissa virtaa neste. Ilman sitä virtausta kuona ja jäte ei poistu kehosta. Mikäli ihminen pitää kehoaan kuivana, imusuoniston nestekiero hidastuu ja "ähkyyntyy". Tällöin jätteet tihkuvat soluvälitilaan eivätkä poistu riittävästi kehosta. Samalla myös vastustuskyky heikkenee.


Ainoa neste, jonka imusuonisto voi kierrossaan hyödyntää, on puhdas vesi. Sitä ei voi korvata esimerkiksi kivennäisvesillä.

Usein toivotaan, että hoito tuntuu kunnolla (vrt. urheiluhieronta). Lymfahoito on hyvin kevyttä. Mistä tietää, että hoito tehoaa?


- Hoidon tosiaan kuuluu olla kevyttä, sillä imusuoniston toiminta perustuu alipaineeseen ja liian kova käsittely, imu tms. tekee vastakkaisen reaktion. Oikein toteutunut lymfaterapia antaa kevyemmän olon kehoon. Hoidon aikana voi kokea hoitokylmyyttä, väsymystä, janon tunnetta ja virtsan väri voi muuttua tummemmaksi.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Voiko selluliitista päästä eroon pysyvästi?

Kuva: Antti Liinpää
Kuva: Antti Liinpää

On helppo huomata, kun lihakset kiristää ja tarvitaan hierontaa. Mistä tietää, milloin on lymfaterapian tarpeessa?


- Lymfajärjestelmän kuormitus ei useinkaan näy pelkästään turvotuksena, kuten yleensä ajatellaan. Se tuntuu raskaina jalkoina ja käsinä, tukkoisena kehona, jäykkinä nivelinä yms. Lymfaterapia ei hoida lihaksia, mutta sen avulla löydetään kehon mahdolliset lihas-, faskia- ja jännejumit, jotka voivat olla taustatekijöinä sen kehon aineenvaihdunnan haasteissa.


- Soluvälitilaan jää kaikki liikakuormitus jäte, jota imusuonisto ei kykene syystä tai toisesta poistamaan riittävällä tahdilla. Myös urheilun tuloksena tuotetut jätteet jäävät helposti varastoitumaan, mikäli ne eivät pääse virtaamaan ulos. Lymfaterapialla autetaan siis hyvin paljon kehon jätehuoltoa, Sepponen toteaa. Koneellinen lymfahoito on hyvin rentouttava ja rauhoittava kokemus. Asiakas peitellään pehmeiden pyyhkeiden väliin ja keho käsitellään erikokoisilla imukuppimaisilla hoitopäillä. Terapeutin rauhalliset otteet, alipainelaitteen lempeä imu ja miellyttävä taustamusiikki auttavat vaipumaan syvälle rentouden tilaan.


Lymfaterapian jälkeen on tärkeää muistaa juoda riittävästi, jotta kuonakertymät pääsevät poistumaan aineenvaihdunnan myötä. Method Pisara® :ssa tarjoillaan hoidon yhteydessä puhdistavaa ja aineenvaihduntaa vauhdittavaa, emäksistä Kangen vettä.


Teresa Sepponen, Master terapeutti ja kouluttaja, on plastiikkakirurginen sairaanhoitaja, joka on syventynyt funktionaaliseen ja holistiseen terveyskäsitykseen.FormoStar-hoito vilkastaa aineenvaihdunnan


Olen testannut FormoStar syvälämpöhoitoa viimeksi kymmenisen vuotta sitten. Silloin kärsin lievästä kilpirauhasen vajaatoiminnasta sen mukanaan tuomasta palelusta ja aineenvaihdunnan hitaudesta. Muistan vieläkin sen tunteen, kun hoidon päätyttyä nousin hikisenä hoitopedistä ja olo oli energinen ja ajatus kirkas.


Niin tälläkin kerralla. Kilpirauhasen ongelmat ja palelu ovat minun kohdaltani historiaa, mutta FormoStar-hoito tuntuu yhä ihanalta hoitomuodolta.

Testasin FormoStar-hoitoa Oloni-klinikalla Helsingin Ruoholahdessa. Vaikka minua kiinnostaa tämän artikkelin kannalta ennen kaikkea aineenvaihdunnan tehostaminen ja turvotuksen hoito, ei rasvan palaminen ja selluliitin väheneminen kuulosta ollenkaan huonolta hoitolupaukselta!


Infrapunalämpöön perustuva FormoStar nostaa kudosten lämpötilaa ja vaikuttaa rasvakudoksessa 4-6 cm:n syvyydessä. Tästä syystä aineenvaihdunta kiihtyy merkittävästi ja yksi hoitokerta voi kuluttaa jopa1200 kcal. Solut saavat kiihtyneen verenkierron myötä tehostetusti happea ja ravinteita.


Hoidon aikana maataan selin hoitopöydällä. Käsivarsiin, vyötärölle, lantiolle ja reisiin kääritään kuusi lämmintä ja joustavaa infrapunavyötä 50 minuutiksi. Käytän ajan hyväkseni ja suunnittelen uusia podcast-sisältöjä ja samalla ihailen koivumetsämaisemaa seinällä. Hikoilen kuin pieni sika.


Virkistävän suihkun jälkeen olo on kertakaikkisen fantastinen. Jalat ovat kevyet, olo on raikas ja puhdas. Tunnen itseni elinvoimaiseksi ja levolliseksi. Aivot ovat kirkkaat, ajatus kulkee ja huonosti nukutun yön jälkeinen nuutumus on poissa.


Näin suuri olotilan muutos vajaassa tunnissa! Tähän voisi jäädä koukkuun.- Syvälämmön avulla nostetaan ihon ja sen alaisten rasvakudosten lämpötilaa, jolloin verenkierto tehostuu jopa 3,5-kertaiseksi ja aineenvaihdunta kaksinkertaistuu. Tukkeutuneet valtimosuonet aukeavat ja näin kokonaisverenkierto lisääntyy myös kehon syvimmissä kerroksissa. Käsittely vapauttaa rasvasolujen mitokondrioiden ympärillä olevia rasvahappoja ja lipolyysi (rasva-aineenvaihdunta) pääsee käyntiin.


- Tästä aiheutuva lämpöreaktio lisää rasvakudoksen aineenvaihduntaa 12 % kohonnutta lämpötila-astetta kohden eli hoidon aikana jopa 63 %. Paikallisessa käsittelyssä tapahtuu ns. termoreseptorien kautta hypotalamuksen ohjaamaa lämmön haihtumisen lisääntymistä eli energian kulutuksen lisääntymistä, Oloni-klinikalta kerrotaan.


Infrapuna Body Wrap -hoidon kerrotaan aktivoivan merkittävästi aineenvaihduntaa, nostavan kehon energiatasoa, lisäävän henkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Tämä selittää sen, miksi hoidon jälkeen olo on niin kevyt, virkeä ja piristynyt. Hoito auttaa myös monia lihasjännityksistä kärsiviä ja soveltuu hyvin palauttamisen tehostamiseen urheilusuorituksen jälkeen.


Oloni-klinikalla hoidetaan ja ennaltaehkäistään sairauksia, ylipainoa sekä työ- ja toimintakyvyn ongelmia perinteisen lääketieteen, biokemiaan perustuvan funktionaalisen lääketieteen, ravitsemuksen ja liikuntalääketieteen keinoin.Kuva: Johanna Koivu
Kuva: Johanna Koivu

Nestehukka kutistaa aivoja!


Aineenvaihduntaa tehostavien hoitojen jälkeen on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Nestehukka voi yllättää hyvinkin nopeasti, jos juominen on unohtunut. Erityisesti silloin kun hikoilu on lisääntynyt saunomisen, helteen tai fyysisen rasituksen myötä, janon tunnetta ei kannata jäädä odottelemaan, sillä se on jo merkki nestehukasta.


Kehomme kuluttaa vettä jatkuvasti lepotilassakin, siksi sitä on saatava jatkuvasti lisää. Nestettä tarvitaan moniin toimintoihin, kuten lämmönsäätelyyn, ravintoaineiden kuljetukseen, aineenvaihduntaan ja kuona-aineiden poistamiseen.


Sanotaan, että suurin osa ihmisistä kärsii nestehukasta. Tyypillisiä nestehukan merkkejä ovat päänsärky, väsymys ja uneliaisuus, ummetus, alentunut suorituskyky sekä niinkin vakava vaiva kuin munuaiskivet. Veriplasman määrä laskee kehon nesteiden vähentyessä, mikä voi aiheuttaa sykkeen nousua ja sydänongelmia.


Pelkkä veden juominen ei kuitenkaan riitä. Parhaiten kehomme osaa hyödyntää nesteet elektrolyyttien kanssa eli siinä muodossa kuin ne kehossakin esiintyvät. Ketokamu kertoo:


Vesimyrkytyskin perustuu elektrolyyttiepätasapainoon. Vettä kerralla litroittain nautittaessa kehon elektrolyyttipitoisuus (erityisesti natriumpitoisuus) laimenee, ja tästä voi seurata vakavia ongelmia.

Ketokamu-elektrolyyttijauheiden erityisyys perustuu merimineraaliuutteeseen, 72 eri mineraalia sisältävään ConcenTrace®:en ja luonnolliseen, Nature & Progrès -sertifioituun Guerande-merisuolaan.


Olen käyttänyt elektrolyyttijauheita useita vuosia ja erityisen huolellisesti olen kiinnittänyt huomiota nesteytykseen ketogeenisen ruokavalion vuoksi. Ilman jokapäiväistä elektrolyyttilisää voimakkaat pohjekrampit yllättävät öisin, vaikka olisin muuten juonut aivan riittävästi.


Ketokamun Ellu elektrolyyttijauhe mansikka-lime on makusuosikkini ja otan sitä aamulla ensimmäisenä tyhjään vatsaan sitruunamehulla tai viilentävällä Aloe Vera -mehulla terästettynä. Maksa ja suolisto kiittää!
Kuulen mielelläni ajatuksiasi tästä postauksesta! Olisi myös mukava tavata somessa:❤ Johanna


KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.


KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymis- ja karismavalmentaja, draaman opettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® Master ja NLP Practitioner. Tutustu myös Johannan perustamaan Karisma Coaching® -valmennuskonseptiin!


Johanna Koivun tarjoama coaching pohjautuu positiiviseen psykologiaan, ratkaisukeskeisyyteen, NLP-menetelmiin ja kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen.


Johannalla on käytössään edellä mainittujen lisäksi 20-vuotinen kokemus kouluttamisesta ja mentoroinnista, tanssiterapeuttisten menetelmien ja ilmaisullisten tekniikoiden pohjalta kehitetty Kehollisen tunneilmaisun metodi sekä laaja holistinen terveystietämys (hyvinvointivaikuttaja ja -bloggari: Voi Hyvin -lehti ja Kotiliesi, funktionaalisen lääketieteen ja terveys- ja hyvinvointigeenitestien tulkinnan koulutukset).


Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuutesi ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon Johannan kanssa: https://www.karismacoaching.fi/yhteys


Voit samalla tutustua myös Johannan Eroon esiintymisjännityksestä -verkkokurssiin

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page