top of page

Uupumusta vai väsymystä? Lääkäri Ville Pöntynen KoivuTV Podcastin haastattelussa

Moni kärsii epämääräisestä väsymyksestä, johon lepo ei tunnu auttavan. Jos viikonloppu ei riitä palauttamaan arjen rasituksesta, kyseessä voi olla kehon ja mielen uupuminen. Miten nämä kaksi sitten erottaa ja mistä tietää, mitä asialle pitäisi tehdä? Lääkäri Ville Pöntynen kertoo asiasta lisää.



Antti Liinpää haastatteli yleislääkäri Ville Pöntystä aiheesta, joka koskettaa monia. KoivuTV Podcastin uudessa jaksossa kuulemme, miten uupumusta voi välttää ja mikä tärkeintä, ennaltaehkäistä. Ville kertoo myös, millainen vaikutus stressillä on ja miten stressi vaikuttaa suorituskykyymme.


Kun keho on stressitilassa, se menettää tärkeitä ravintoaineita. Stressin aiheuttajana voi olla työkiireet, henkinen stressi, elämänmuutos, huono sisäilma tai vaikkapa liian kova treeni. Tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti on erityisen tärkeää, sillä ilman niitä solumme eivät toimi. Ja jos solumme eivät toimi, se johtaa elimistön toimintahäiriöihin ja lopulta pahimmassa tapauksessa sairauksien puhkeamiseen.


Mitä kovempi kuormitus kehossa on, sitä tärkeämpää on pitää huolta hyvästä ravitsemustilasta.

Onneksi tähän on olemassa ratkaisu. Ville Pöntynen kertoi, että ravitsemustilaa voi auttaa erilaisin, konkreettisin keinoin:

  • On tärkeää syödä hyvin. Ruokavalion optimoiminen ja ravitsemuksesta huolehtiminen on jaksamisen edellytys

  • Vatsan tulee olla kunnossa, jotta tärkeät ravintoaineet imeytyvät

  • Tärkeitä ravintoaineita tulee saada riittävästi. Energiantuotannon optimoimisessa auttavat ravintolisät, kuten podcastissa mainitut Bio-Qinon Q10, BioAktive Ubiqinol, orgaaninen seleeni SelenoPrecise ja Bio-NADH

Ravintolisistä puhuttaessa on tärkeä korostaa, että kaikkia elimistön tarvitsemia ravintoaineita ei elimistö pysty itse tuottamaan. Keho pystyy tuottamaan konditionaalisesti välttämättömiä ravintoaineita siinä tapauksessa, että ei ole ylimääräistä kuormitusta tai tarvetta. Välttämättömät ravintoaineet ovat sellaisia, joita meidän keho ei pysty itse tuottamaan.


B3-vitamiini ja sen aktiivinen muoto NADH on konditionaalinen ravintoaine. Ubikioni taas on maksan tuottama rasvaliukoinen antioksidantti, joka on välttämätön energiantuotannolle.

Mitä enemmän meillä on ikää, sitä todennäköisempää on, että näiden ravintoaineiden oma tuotanto on heikentynyt. Tällöin niitä on tärkeä ottaa ravintolisän muodossa.


Jos kärsii suorituskyvyn laskusta, on tärkeää, että elimistöä autetaan tuottamaan lisää energiaa. Ville kertoi, että ubikinonin riittävä saanti liittyy merkittävällä tavalla uupumuksen hoitoon, sillä keho tuottaa energiaa ubikinonin ja seleenin myötävaikutuksella. Näin optimoidaan kognitiivista ja fyysistä suorituskykyä: pää toimii ja lihakset toimii.


Kuuntele lisää KoivuTV Podcastista klikkaamalla alla olevaa linkkiä. Voit myös kuunnella jakson seuraavista kanavista: Spotify, Apple Podcast tai Google Podcast.





Olisi myös mukava tavata somessa:



KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestyle-konsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page