top of page
Writer's pictureKoivuTV | Toimitus

Hyvinvoinnin trendit 2022 - nappaa 10 vinkkiä elämänlaatusi parantamiseksi

Päivitetty: 18. heinäk. 2022

Listasimme 10 kuuminta lifestylen ja hyvinvoinnin vinkkiä vuodelle 2022. KoivuTV:n Johanna Koivu vinkkaa, kuinka elämästä saa laadukkaampaa näppärillä ja helpoilla muutoksilla.


Kuva: Antti Liinpää.

1. Lähiruoka

Ennustan lähiruokarinkien ja tilamyynnin räjähdystäistä kasvua. Sinun ei tarvitse osata metsästää, että voit herkutella valkohäntäpeuran lihalla. Jos et jaksa leipoa, voit ostaa höyryävän tuoretta, oman myllyn viljasta itse leivottua leipää. On sekä mukavaa että järkevää ostaa ruoka henkilöltä, joka sen on kasvattanut. Mielummin haen itse ruokani ja suon täyden hinnan suoraan ruuan tuottajalle kuin että maksaisin välikäsille.



2. Intuitiivinen lifestyle vuonna 2022


❤ Kehotyypin mukainen syöminen


Kuuntele kehoasi ja maistele eri ruoka-aineita intuitiivisesti. Millaisten ruoka aineiden jälkeen olo on hyvä ja tyydyttynyt. Mitkä ruoka-aineet tuntuvat hyvältä ja mitkä taas eivät? Kauanko nälkä pysyy poissa? Turpoaako vatsa, tunnetko levottomuutta? Pitääkö syömäsi ateria verensokerit pitkään tasaisena vai väsähdätkö syömisen jälkeen ja tarvitset sulatteluun ruokalevon? Kun verensokerit pysyvät tasaisina oikeanlaisen ravinnon ansioista, mielesi ei tee napostella loppuiltaa.


Saatamme pitää normaalina, että ruuan jälkeen on väsynyt olo ja tarvitsemme lepoa sulattaaksemme ateriamme.

Lähtökohtaisesti ruoan tulisi on energian lähde ja tärkeä rakennusaine, joka korjaa ja tukee kehon toimintoja. Siksi olisi tärkeä kuunnella kehoa ja syödä siten, että tulet kylläiseksi ja tunnet olosi hyväksi. Tästä syystä kannustan harjoittelemaan intuitiivista syömistä.


❤ Intuitiivinen treenaaminen


On tärkeä tunnistaa, millainen liikunta tukee elimistön tasapainoa. Rankasta liikunnasta saatat saada kunnon adrenaliiniryöpyn, joka tuo mielihyvää. On mahtavaa purkaa paineita nyrkkeilysalilla säkkiä takoen tai ylittää itsensä rivakalla Combat-tunnilla.


Toisinaan elimistö saattaa kuitenkin olla valmiiksi stressistä jo niin kuormittunut, että lempeä, matalasykkeinen liikunta tai kehonhuolto olisi parempi vaihtoehto kuin vaikkapa verenmaku suussa hiihtäminen.

Ennustan, että vuonna 2022 treenin valinnassa aletaan kiinnittämään entistä enemmän huomiota kehotyyppiin ja terveellisiin tavoitteisiin. Intuitiivinen treenaaminen huomioi yksilöllisesti kuntoilijan sen hetkisen elämäntilanteen, stressin ja kuormituksen määrän, päivän vireystason ja kehon tarpeiden kuuntelun herkällä korvalla. Liikkumisen tavoitteena on pyrkiä kohti tasapainoa.



3. Luovu turhasta ja keskity olennaiseen


Oli sitten kyse luutuneista tavoista tai kulahtaneista vaatteista, toimimattomista ihmissuhteista tai toksisesta ympäristöstä. On hyvä tiedostaa, että se, mihin käytät energiaasi, kasvaa. Jos ärsyynnyt jatkuvasti samoista arkesi täyttävistä asioista, pohdi, voisiko niille tehdä jotain. Jos energiaa vieviä asioita ei kerta kaikkiaan voi muuttaa, jää ainoaksi vaihtoehdoksi oman asenteen muokkaaminen.


4. Opettele erottamaan nämä kaksi edellä mainittua toisistaan


Mikä on elämässäsi arvokasta ja sellaista, jonka eteen haluat tehdä töitä? Mikä taas sellaista, josta voisi jo päästää irti? Tottumus ja rutiinit pitävät meidän kiinni vanhassa, kulahtaneissa kaavoissa ja ajatusmalleissa. Irtipäästäminen voi olla välillä kivuliasta, mutta joskus on tarpeellista repiä laastari kerralla irti. Uudelle ei ole tilaa, jos pitää kynsin ja hampain kiinni vanhasta.


Panosta ajattelun laadun kehittämiseen ja mielen hoitoon. Omannäköisen elämän luominen ja merkityksellisyyden löytäminen luo syvää tyytyväisyyttä. Tätä voisi kutsua onnellisuuden reseptiksi.




5. Unohda kalorien laskeminen


Kalorit eivät ole keskenään samanarvoisia. Kysymys on ennenkaikkea siitä, kuinka mikäkin ruoka-aine vaikuttaa elimistössä. Syö mieluummin aitoja luonnontuotteita kuin keinotekoisia korvikkeita. Syö ruokaa, jonka elimistösi tunnistaa ja jonka elimistösi osaa ottaa vastaan. Ruokaa, joka tekee kylläiseksi.


Laadukkaan ruuan ei tarvitse olla kallista. Prosessoimatonta ja ravinnetiheää ruokaa ei tarvitse syödä niin paljon kuin synteettistä, köyhempää elintarviketta saadakseen nälän pysymään poissa. Panostamalla laatuun saatat jopa säästää!


Laadukkaalla ruualla ravitset myös mieltä. Kiinnitä siis huomiota ruokailuhetkeen. Läsnäoleva, tietoinen syöminen tukee kylläisyyden tunteen tunnistamista etkä ylensyö niin helposti.



6. Nenähengitys - immuniteetti ylös ja stressi alas!


Olemme viime aikoina heränneet entistä vahvemmin toimivan immuniteetin ylläpitämisen merkitykseen terveyden ylläpitämisessä. Jos olet suuhengittäjä, kannattaa muistaa, että toimivan immuniteetin kannalta nenähengitys olisi parempi vaihtoehto. Suuhengitys päästää ilman partikkelit suoraan elimistöön kun taas nenäonteloiden kautta kulkeva ilma suodattuu ennenkuin se päätyy keuhkoihin.


Kun ilma kulkee nenäonteloiden kautta, nenän sivuonteloisssa muodostuu immuniteetille tärkeää typpioksidia.

Lisäksi suun kautta hengitettäessä limakalvot kuivuvat ja elimistö menettää kosteutta. Tämä taas johtaa helposti liialliseen pään alueen turvotukseen ja tukkoisuuteen. Kylmä talvi-ilma on kovin raaka kulkiessaan suoraan keuhkoihin.


Kuva: Johanna Koivu

7. Tunnista stressitilanteet ja pidä minitaukoja


Pienillä, toistuvilla teoilla on kokonaisuuden kannalta iso merkitys. Luo tasapainoa minibreikeillä. Kun kierrokset nousevat esimerkiksi liikenteessä, ota 20 sekunnin aikalisä. Huomioi kohonneet stressitasosi ja juurruta keho nykyhetkeen keskittymällä uloshengityksen pidentämiseen. Naputtele samalla kevyesti päälakea sormillasi. Päästä hetkeksi irti.


8. Pysyvän muutoksen rakentaminen


Kun tehdään pysyvää muutosta, luodaan uutta elämäntapaa. Sen sijaan, että kiduttaisit itseäsi viiden viikon kaalidietillä, olisi paljon kauaskatsoisempaa luoda arkeen hyviä tapoja. Lyhytkestoisen kituutuksen jälkeen keho huutaa ruokaa ja kurinalaisen kauden jälkeen mässäilystä kieltäytyminen on vaikeaa. Sen sijaan, että kiusaisit itseäsi, tee hyviä tekoja itsellesi.


Löydä tasapaino syömällä ravitsevaa ruokaa. Arvosta nukkumista ja laita uni-valverytmi kuntoon. Painonhallinnan kannalta laadukas uni on ratkaisenvan tärkeää.

Maadoitu luonnossa, löydä itsellesi mieluisa tapa liikkua.




9. Panosta arjen itsehoitoon


Mielihyvän tunteen saa muualtakin kuin syömisestä. Rapsuta koiraa, kehu lasta, lue kivaa kirjaa, rentoudu äänikirjan parissa, käy saunassa.


Aivot reagoivat mukavaan tekemiseen yhtä lailla mielihyvän tunteella, oli sitten kyse suklaan syömisestä, hieronnassa käymisestä tai lempielokuvan katsomisesta.


Työpäivän päätteksi laita rentouttava mielimusiikkisi soimaan, upota jalat lämpimään veteen ja tuoksuttele eteerisillä öljyillä. Kylpyveteen voit lisätä lymfakiertoa vauhdittamaan puhdistamatonta merisuolaa, koivunlehtiä, rosmariinia tai vaikka laventelin eteeristä öljyä. Lopuksi hiero jalat täyteläisellä voiteella, laita värikkäät villasukat jalkaat ja juo lämmintä yrttiteetä.


10. Myrkyttömämpi koti


Vähemmän on tässäkin enemmän. Ympäristömme on myrkyttyneempi kuin esimerkiksi 50 vuotta sitten. Sen vuoksi ei kannata turhaan tukkia elimistöään liiallisilla kemikaaleilla. Helppo tapa vähentää kehon myrkkykuormitusta on vähentää voimakkaiden puhdistusaineiden, hajusteiden ja ns. kovan kosmetiikan käyttöä. Uskon, että ihonhoidossa siirrytään laatu korvaa määrän -mentaliteettiin. Kylpyhuoneen kaappeja ei kannata täyttää tuotteilla, joiden käyttötarkoitus ei ole omalle iholle ja elämäntilanteeseen sopiva.


Etikalla ja soodalla pääsee pyykinpesussa ja kodin siivoamisessa pitkälle! Puhdasta sisäilmaa on hyvä hengittää.




Kuulen mielelläni ajatuksiasi tästä postauksesta! Olisi myös mukava tavata somessa:

❤ Johanna




KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.



Kuva: Antti Liinpää.
Whole Food Store, London. Kuva: Antti Liinpää.

KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymis- ja karismavalmentaja, draaman opettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® Master ja NLP Practitioner. Tutustu myös Johannan perustamaan Karisma Coaching® -valmennuskonseptiin!


Johanna Koivun tarjoama coaching pohjautuu positiiviseen psykologiaan, ratkaisukeskeisyyteen, NLP-menetelmiin ja kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen. Johannalla on käytössään edellä mainittujen lisäksi 20-vuotinen kokemus kouluttamisesta ja mentoroinnista, tanssiterapeuttisten menetelmien ja ilmaisullisten tekniikoiden pohjalta kehitetty Kehollisen tunneilmaisun metodi sekä laaja holistinen terveystietämys (hyvinvointivaikuttaja ja -bloggari: Voi Hyvin -lehti ja Kotiliesi, funktionaalisen lääketieteen ja terveys- ja hyvinvointigeenitestien tulkinnan koulutukset).


Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon Johannan kanssa: https://www.karismacoaching.fi/yhteys


Voit samalla tutustua myös Johannan Eroon esiintymisjännityksestä -verkkokurssiin.




0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page