Asuin Lontoossa aikanaan kuusi vuotta. Opiskelin yksityisessä teatterikoulussa näyttelemistä ja nykyteatterin Devising-metodia. Nautin opinnoistani valtavasti ja imin kaiken tiedon, minkä sain. Olin vihdoin löytänyt oman alani! Kunnioitus englantilaisen teatterin vaikuttavaa historiaa kohtaan sai minut hakeutumaan juuri Lontooseen. Ja kun kuulin, että koulustani on valmistunut mm. Dame Judi Dench ja Kirstin Scott Thomas, olin myyty.
Maisteriksi valmistumisen jälkeen juoksin koe-esiintymisissä ja sain itselleni agentin. Olin jo jäämässä pysyvästi kaupunkiin, kunnes minua houkuteltiin kesälomallani Suomessa erääseen pohjalaiseen yhtyeeseen viulistiksi. Bändin kanssa olimme aiemmin toteuttaneet pohjalaisia kansanlaulutekstejä ja rokkipoljentaa yhdistävän shown, Suukkoo Vai Puukkoo -iltamat, jotka olivat menestys ja loivat kipinää mahdollisesta jatkosta. Hienot taiteilijanimet oli kehitelty ja bändi nimi luotiin mukailemaan perinteisiä tanssiyhtyeen nimiä, jossa on mainittu erikseen laulaja ja orkesteri. Lauri Tähkä ja Elonkerjuu sai täten alkunsa.
Keikkoja alkoi olla niin paljon, että aluksi lensin Suomen ja Brittein saarten väliä. Lopulta työni Lontoossa alkoivat kärsiä niin paljon, että oli pakko tehdä valinta. Valitsin Suomen. Lontoo on silti jäänyt suurella rakkaudella sydämeeni ja käyn vanhoilla kotikulmilla niin usein, kun mahdollista. Joskus koulutan itseäni lisää erilaisilla näyttämökursseilla. Jokaisella reissullani pyrin käymään suosikkikohteissani, jotka jaan nyt myös teidän kanssanne.
Teatterielämys on matkani ehdoton ykkönen. Jos olet uusi teatterikävijä, West End -showt ovat helppo tapa aloittaa. Saat varmasti mieleenpainuvat elämyksen. Suosikkishow’ni on The Lion King, jossa on käytetty oivallisia nukketeatterista ja esinemanipulaatiosta tuttuja, yllätyksellisiä ratkaisuja roolihahmojen toteutuksessa. Vaikka West End -show’t ovat näyttäviä ja mieleenpainuvia, toisinaan ne saattavat jättää kylmäksi. Kun pyritään miellyttämään kaikkia, päädytään usein valmiiksipureskeltuihin ratkaisuihin ja lopputulos haiskahtaa liian laskelmoidulta.
Yleensä teatteriliput kannattaa varata muutama viikko etukäteen. Tutustun uutuuksiin ja luen arvioita Time Out -lehden verkkosivuilta. Helppojen kulkuyhteyksien päässä olevia suosikkiteattereitani ovat esimerkiksi Royal Court Theatre (Slone Square), Young Vic (Waterloo), Barbican Center (Barbican) ja Donmar Warehouse (Covent Garden).
Hyvin pienen budjetin esityksissä saattaa olla todellisia helmiä, sillä ideoinnissa ja toteutuksessa on jouduttu todella näkemään vaivaa, kun ei voida tukeutua isoon budjettiin. Pubiteatterit ovat suosituimmille esityksille väylä suurempiin teattereihin, joten tekijätiimi saattaa olla hyvinkin lahjakas ja motivoitunut. Koska kyseessä on pieni teatteritila, näytöksiin kannattaa varmuuden vuoksi hommata liput etukäteen. Pubiteattereista puhuttaessa täytyy kuitenkin muistaa, että esitysten laatu saattaa vaihdella huomattavasti ja lopputulos voi olla melkein mitä tahansa.
Jos haluat kokea hieman Fame-elokuvan fiilistä, suuntaa kohti Covent Gardenia. Pineapple Studiolla voit käydä haistelemassa uusimpia trendejä tanssin maailmasta. Entisen tehdasrakennuksen tiloihin luotu tanssitudio on vain muutaman askeleen päässä metroasemalta. Studiolla on tekemisen meininki: siellä harjoittelevat niin ammattitanssijat kun harrastelijatkin. Osa treenaa tanssikuvioita koe-esiintymisiä varten juomapullo mikrofonina, osa pyrkii musikaaleihin. Myös tavalliselle harrastelijalle paikka on tanssin taivas: jokaiselle päivälle on kymmeniä eri lajeja kokeiltavaksi. Maksat vain päiväjäsenyyden ja tunnin hinnan.
Sijainti: 7, Langley Street, Covent Garden.
Kun kaipaat lepohetken kaupungin sykkeestä, osta eväät ja suuntaa puistoon. Yksi suosikkipuistoistani on Holland Park. Osittain tietysti siksi, että se oli Lontoossa West Kensingtonissa asuessani lähipuistoni, mutta myös sen erityisen kauneuden ja monimuotoisuuden vuoksi. Holland Parkissa mieli lepää seesteisessä Kioto-puutarhassa ja Holland House - kartanon jäännösten ympäristössä voi ihailla häikäisevän kauniista ruusutarhaa. Mieluiten suuntaankin Orange Galleryn pihamaalle, josta voin eväiden nauttimisen lomassa kuviteltella, millaisia juhlia entisessä kartanossa on 1800-luvulla järjestetty Lontoon aristokraateille. Kuulemma mm. Lord Byron ja Charles Dickens ovat olleet juhlavieraiden joukossa. Ja jos pidät ulkoilaoopperasta, niin sitä herkkua on kesäiltaisin saatavilla myös. Muina aikoina musisoinnista vastaavat ylväästi omia reittejään tepastelevat riikinkukot.
Sijainti: Ilchester Pl, Kensington.
Jos jalkoja alkaa kivistää, etkä kuitenkaan malta mennä hotellihuoneeseen lepäilemään, kannattaa hypätä bussiin. Holland Parkin eteläpuolen porteilta pääset suoraan bussipysäkille ja parhaan maisemareitin saat yläkerran etupenkeissä. Numerot 9 ja 10 kulkevat lempireittini Hyde Parkin ja Prince Albertin muistomerkin ohi sekä vauraan Knightsbridgen läpi. Ja jos jatkat matkaa, pääset joko maamerkki Marble Archin kautta kuhisevalle Oxford Streetille tekemään ostoksia tai Piccadilly Streetille kuuluisia valomainoksia ihailemaan.
Varaudu kuitenkin siihen, että matkanteko on kiireisimpinä aikoina hidasta mittavien ruuhkien vuoksi. Jos sinulla on kiire, niin metro on nopea ja tehokas. Maksuvälineenä kannattaa käyttää metroasemilla myytävää Oyster-korttia, johon saa ladattua haluamansa summan.
Tämän reissun varrella sijaitsevat myös:
Victoria and Albert Museum. Sijainti: Cromwell Rd, Knightsbridge
Royal Albert Hall. Sijainti: Kensington Gore, Kensington
Harrod’s. Sijainti: 87-135 Brompton Rd, Knightsbridge
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:
Commentaires