top of page

Saatat sairastaa borrelioosia, vaikka et olisi nähnytkään punkkia, lääkäri kertoo

Päivitetty: 29. heinäk. 2022

Voiko borrelioosi tarttua hyttysistä? Entä voiko tartunnan saada saada jo kohdussa? Kysyimme lääkäriltä borrelioosiin liittyvistä kysymyksistä.

Kun punkki on päässyt puremaan, niin usein tuudittaudutaan siihen, että jos ihottumaa ei synny, ei ole huolta borrelioosista. Asia ei ole kuitenkaan ihan näin yksinkertainen. Haastattelimme aiheesta Marjo Valosta, integratiivisen lääketieteen asiantuntijaa, joka kouluttaa lääkäreitä kansainvälisesti tavoitteena borrelioosin ja liitännäisinfektioiden osaamisen ja hoidon edistäminen eri maissa.

Vain noin puolella esiintyy tartunnan yhteydessä ihottumaa.

Valonen kertoo, että borrelioosin yhteydessä esiintyy Erythema Migrans eli rengasmainen ihottuma vain osalla tapauksissa, joissain arvioissa vain puolella. "Rengasihottuma tarkoittaa aina tartuntaa ja se pitää viipymättä hoitaa. Osassa tapauksissa pistokohta voi olla vaikeasti havaittavissa paikoissa tai ihottumaa ei synny lainkaan. Punkin pureman jälkeen onkin syytä tarkkailla muita borrelioosiin viittaavia oireita: väsymys, päänsärky, lihas- ja nivelsäryt, huimaus ja kuumeilu. Oireiden esiintyessä tulisi hoitaa mielummin aiemmin kuin myöhemmin.

Kaikki borrelioosilajikkeet eivät aiheuta ihottumaa. Tässä yhteydessä on myös tärkeää huomioida, että borrelioosista on useita lajikkeita. Suomessakin on havaittu jo ensimmäisiä Borrelia Miyamotoi:ta kantavia punkkeja eri puolella. Borrelia Miyamotoi ei aiheuta rengasmaista ihottumaa.


Saatat olla borrelioosi-infektion kantaja, vaikka et koskaan olisi nähnytkään punkkia.

Ensinnäkin, punkin purema on voinut jäädä yksinkertaisesti huomaamatta, sillä pienimpiä punkkeja on vaikea nähdä paljaalla silmällä. Lisäksi pistokohdat voivat olla vaikeasti havaittavissa paikoissa ja ihottumaa pureman ympärille ei ole välttämättä syntynyt. Infektion on siis voinut saada, vaikka iholla ei näkyisi mitään.

Puremasta voi olla myös kauan aikaa, jopa vuosikymmen tai enemmän ja olet saattanut kantaa infektiota tietämättäsi.


On myös mahdollista, että infektio ei ole tullut lainkaan punkista.

Tiedämme, että hyttyset kykenevät levittämään infektioita ja on esitetty teorioita, että ne sekä hirvikärpäset kykenisivät levittämään borrelioosia oikeissa olosuhteissa, mutta aiheesta ei ole tutkimusnäyttöä.


Lisäksi infektio on voinut tulla odotusaikana tai yhdynnässä.

On tieteellistä näyttöä siitä, että transmissio äidistä lapseen on mahdollista raskauden aikana. On myös teoriassa mahdollista, että borrelioositartunta on tullut partnerilta.

Tarttumisesta yhdynnän aikana on tehty myös tutkimuksia, mutta näyttö on vielä heikkoa. Eritteistä on tosin kyetty eristämään spirokeettoja eli ei sekään poissuljettua ole", Valonen toteaa.


Kuinka punkeilta voi sitten suojautua?

"Borrelioosin paras lääke on ennaltaehkäisy. Punkkisuihkeet toimivat, samoin kuin oikea pukeutuminen luonnossa liikkuessa. Vaaleista peittävistä vaatteista on apua, koska punkki on helpompi huomata ja kiinnittymiskohtia on vähemmän. Lemmikkieläimet kannattaa myös tarkastaa, että ne eivät kanna punkkeja esimerkiksi sänkyyn. Suositamme punkkitarkastusta joka päivä – se, että punkki ei ehdi olla kauaa kiinni, laskee merkittävästi riskiä tartunnalle."


 

Marjo Valonen on Lääkärikeskus Astriksen johtava lääkäri, jonka erityisosaamisaluetta ovat mm. krooniset infektiot. Hän on integratiivisen lääketieteen asiantuntija, joka kehittää näyttöön perustuvia moniammatillisia hoitomalleja hankaliin kroonisiin moniongelmiin. Hänen potilaansa saapuvat Suomesta ja Euroopan eri maista Helsingin klinikalle. Valonen kouluttaa lääkäreitä ja terapeutteja kansainvälisesti ja työskentelee useiden Eurooppalaisen potilasjärjestöjen kanssa tavoitteena borrelioosin ja koinfektioiden osaamisen ja hoidon edistäminen eri maissa. Hän on ollut puhujana 10:ssä maassa muutaman viime vuoden aikana mukaanlukien USA, Englanti, Irlanti, Ranska, Itävalta ja Belgia. Hän on toiminut yhdessä Jyväskylän yliopiston infektiotautien tutkimusryhmän kanssa kliinikkona ja edistänyt pohjoismaisen biopankin luontia infektiotautien diagnostiikan kehitystä varten. Marjo Valonen on ILADS Euroopan hallituksen jäsen (International Lyme and Associated Diseases Society, http://ilads.org/)

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:





Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:


KoivuTV on uusi viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.


KoivuTV:n juontajana ja käsikirjoittajana toimii Lauri Tähkä ja Elonkerjuusta tuttu viulisti-näyttelijä, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, esiintymisvalmentaja, teatteriohjaaja, Life Coach, NLP Practitioner Johanna Koivu. Tutustu myös Johannan Karisma Coaching -valmentajasivuihin!


Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon Johannan kanssa: https://www.karismacoaching.fi/yhteys


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page