top of page

Osaatko vetää rajat ja sanoa ei

Päivitetty: 14. toukok. 2019

Oletko miettinyt, miten olet määrittänyt omat rajasi? Koetko, että loukkaannut helposti tai joudut usein hermostumaan kokiessasi, että sinun tarpeitasi ei ole otettu huomioon? Terveiden rajojen ylläpito on tärkeä osa itsensä arvostamista ja ne edesauttavat voimakkaasti toimivia ihmissuhteita.

Iho on fyysisen kehomme raja-aita. Sen tehtävänä on pitää sisällään se, mikä kuuluu meihin ja ulkopuolellamme se, mikä ei ole osa meitä.


Ihmissuhteissa rajat merkitsevät vastuuta ja omistamista. On meidän vastuullamme asettaa omat fyysiset, emotionaaliset ja henkiset rajamme. Aivan samoin kuin maanomistaja asettaa aidan tai Ei läpikulkua –kyltin, henkilökohtaiset raja-aitamme ovat yhtä todellisia, vaikkakin näkymättömiä. Aivan samoin kuin omistaja on vastuussa kattovuodosta omistamassaan talossa, olemme täysin vastuussa siitä, mitä sisällämme tapahtuu fyysisesti, emotionaalisesti ja henkisesti.


Näkymättömien rajojesi määrittäminen auttaa rakkauttasi kasvamaan. Samaan aikaan ne auttavat sinua suojaamaan ja ylläpitämään sielun elämääsi.

Rajani näyttävät minulle, missä minä ja vastuuni loppuvat, ja mistä toisen alkavat. Se antaa minulle ymmärryksen vastuualueistani. On vapauttavaa tietää, mikä kuuluu vastuulleni. Vastaavasti, jos en tiedä, mikä kuuluu minulle, valintani ja vaihtoehtoni tulevat hyvin rajallisiksi. Rajojeni sisäpuolelle kuuluvat tunteeni, asenteeni, uskomukseni, käyttäytymiseni, valintani, arvoni, taitoni ja rajoitteeni.

Kun tiedän, mikä kuuluu minun vastuulleni, selviää samalla myös, mikä EI kuulu vastuulleni. En ole vastuussa toisista ihmisistä, vaikka olenkin vastuussa siitä, miten hoidan oman vastuuni itsestäni heitä kohtaan.

Meidät on luotu palvelemaan toinen toistamme, mutta emme voi kantaa toinen toisemme vastuuta. Täyttäessämme myötävaikuttamisen tarvettamme auttamalla muita, meidän on huomioitava, että emme ylitä omia tai toisten rajoja. Jos koemme voimaantumista auttaessamme ja tukiessamme muita, myötävaikuttamisen tarve on täyttynyt. Mitä olemmekaan tehneet, on ikään kuin virrannut meidän lävitsemme, täyttäen meidät samalla onnellisuudella ja kiitollisuudella siitä, että olemme voineet palvella jotakuta. Joe koemme tyhjyyttä ja raskautta, olemme mitä varmimmin ylittäneet oman vastuumme ja alkaneet kantamaan muiden vastuualueita.

On hyvä huomioida, että jokainen jossakin elämänsä vaiheessa saattaa joutua traagisiin tilanteisiin, jolloin tarvitsemme toisten apua taakan kantamisessa, joka tuntuisi meille yksin liian raskaalta. Silti meidän on tunnistettava taakat, jotka ovat henkilökohtaisia. Tämän vuoksi tarvitsemme tunneälyä ja jatkuvaa dialogia intuitiomme kanssa.

Rajat voidaan osoittaa sanoin, totuudessa ja suoraselkäisyydessä, maantieteisellä tai emotionaalisella etäisyydellä ja seuraamuksilla. Rajoja voidaan selventää sanoilla ja johdonmukaisuudella. Voimme fyysisesti poistaa itsemme tilanteista, joissa rajojamme loukataan fyysisesti, emotionaalisesti tai henkisesti. Voimme ottaa aikaa tai emotionaalista etäisyyttä ihmisistä, jotka loukkaavat rajojamme. Toisin sanoen, voimme asettaa ihmisen sopivalle etäisyydelle, josta käsin meidän on mahdollista elää, kunnioittaa ja rakastaa heitä vapaasti.


Rajat tarkoittavat myös sitä, että otamme vastuun ajatuksistamme. Meidän vastuullamme on kasvattaa ymmärrystämme ja laajentaa mieltämme. Meidän tulee oikaista vääristyneet ajatusmallimme. Meidän tulee olla kosketuksissa siihen, keitä todella olemme ja mitkä syvimmät motiivimme ovat.


”Fyysisen sydämemme tavoin rakastava sydämemme on riippuvainen elämän voimasta. Kuten fyysistä sydänlihastamme, tuntevan sydämen luottamustakin on harjoitettava. Jos sydämemme vahingoittuu, sen toiminta hidastuu tai heikkenee. Meidän on otettava vastuu sydämestämme omaisuutenamme ja työstettävä sen heikkouksia, jotta voimme reagoida rakkauteen paremmin. Se avaa meille elämän ovet. ”


~Boundaries, Dr. Henry Cloud

Dr. John Towndsend


Rajat ovat tärkeä osa rakkautta ja siksi katsomme tänään vielä oletuksia ja myyttejä, joita rajoihin liittyy.


#1 Rajojen asettaminen on itsekästä


Meidän elämämme on omalla vastuullamme. Meidän tulee kehittää kykyjämme, tunteitamme, ajatuksiamme ja käytösmallejamme. Kun sanomme ”ei” ihmisille tai asioille, jotka satuttavat meitä, suojelemme omaa emotionaalista ja henkistä kasvuamme.


#2 Jos asetan rajoja, minua loukataan tai minuun loukkaannutaan.


Henkilöt, jotka eivät kunnioita rajojamme, näyttävät, että he eivät hyväksy kielteistä vastaustamme, ainoastaan myönteisen vastauksemme. On parempi oppia tuntemaan heidän luonteensa ja korjata ongelma kuin koskaan olla ymmärtämättä totuutta.


#3 Jos asetan rajoja, satutan sillä muita.


Oikeanlaiset rajat eivät kontrolloi, ole hyökkääviä tai satuta muita. Ne yksinkertaisesti estävät sen, että aarteitasi otetaan väärään aikaan. Kun omista tarpeistaan vastuussa olevalle aikuiselle laitetaan rajoja, voi se aiheuttaa hetkellisiä epämiellyttäviä tuntemuksia, mutta se ei ole traumaattista.


#4 Rajojen asettaminen tarkoittaa, että olen vihainen


Olemme puhuneet tunteista ja niiden syntyperästä. Kaikilla tunteilla on tarkoituksensa. Vihastuminen toimii puolustusmekanismina, kun koemme, että rajojamme on loukattu. Jos pystymme estämään rajaloukkaukset ennen kuin ne pääsevät syntymään, vihastumista ei tarvita. Pysyt kontrollissa elämästäsi ja arvoistasi. Rajojen kommunikoiminen rauhasta ja tyyneydestä käsin on todella voimaannuttavaa.


#5 Kun muut asettavat rajoja, se loukkaa minua.


Kun ymmärrämme, mistä oikeanlaisissa rajoissa on kysymys, haluamme kunnioittaa muiden rajoja samalla tavoin kuin haluamme muiden kunnioittavan meidän rajojamme. Ehkäpä joku henkilö ei ole ymmärtänyt rajojen tärkeyttä, ei ole osoittanut ilmaista rajojaan oikein ja reagoi voimakkaan emotionaalisesti, kun rajat on ylitetty. Voimme omalla esimerkillämme auttaa myös muita omien rajojen asettamisen tärkeydestä.


#6 Rajat aiheuttavat syyllisyydentunteita.


Syyllisyysongelma syntyy tunteesta, että vastaanottaessamme jotakin, olemme jotain velkaa. Rakkaus, raha tai aika - mitä tahansa saammekin vastaanottaa, meidän tulisi vastaanottaa lahjana sen sijaan, että tuntisimme velvollisuudentuntoa. Kaikki, mitä tarvitaan, on kiitollisuus.


#8 Rajat ovat ikuisia, enkä halua polttaa siltoja


On tärkeää ymmärtää, että omistat omat rajasi. Jos joku vastaa sinulle kypsästi ja rakastavasti, voit aina harkita rajojasi uudelleen. Voit myös muuttaa rajojasi koska tahansa, kun tunnet olevasi turvallisimmiksi vesillä.

Sanoista tekoihin:


Jos huomaat, että sinulla on rajahaaste jonkun henkilön kanssa, käy läpi nämä seuraavat askeleet tilanteen korjaamiseksi:


1. Tunnista oireet: katso elämääsi ja havaitse, missä rajaongelma sijaitsee.

2. Tunnista konflikti. Havaitse, millainen dynamiikka välillänne vallitsee.

3. Tunnista tarve, jota konflikti ruokkii.

4. Ota vastaan hyvä, jota tarvitset. Ei riitä, että tunnistat tarpeesi. Sinun on löydettävä täyttymys tarpeillesi terveellä ja rakentavalla tavalla. Ota nöyrästi vastaan lähipiiriltäsi se hyvä, jota tarvitset.

5. Harjoita rajojen asettamisen taitoa tilanteissa, joissa tiedät, että sinua tullaan kunnioittamaan.

6. Sano ei pahalle. “Toipilasvaiheessa” sinun tulee välttää ihmisiä, jotka ovat käyttäneet sinua hyväkseen tai kontrolloineet sinua menneisyydessä.

7. Anna anteeksi väärintekijälle. Kun kieltäydyt antamasta anteeksi, haluat edelleen jotakin tältä kyseiseltä henkilöltä. Vaikka haluaisit vain kostoa, se pitää sinut kiinni tässä henkilössä ikuisesti. Annat anteeksi, jotta voit olla täysin vapaa ja täysin irti väärintekijästä.

8. Vastaa, älä reagoi. Jos joku aiheuttaa tuhoa tekemällä tai sanomalla jotain, sallit heidän kontrolloida sinua sen kautta ja rajasi ovat kadoksissa. Kun vastaat reagoinnin sijaan, pysyt kontrollissa. Silloin pidät vaihtoehtosi ja valintasi avoimina.

9. Opettele rakastamaan vapaudesta ja vastuusta käsin: Ihminen, joka pysyy itsesuojelumoodissa, menettää vapautta ja rakkautta. Rajat eivät missään nimessä tarkoita, että lopettaisit rakastamasta. Päinvastoin: kun asetat rajasi, saat lisää vapautta rakastaa.


Credit: Boundaries,

Dr. Henry Cloud and John Townsend



KoivuTV:n vieraskynäläisenä on hyvinvointivalmentaja/organisaatiokonsultti/DMK kouluttaja ja ihoterapeutti Mia Korpi, joka on työskennellyt Integrative Medicine Instituutissa Kanadassa johtavien terveys- ja hyvinvointiasiantuntijoiden kanssa.


Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:




0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page