top of page

Onko sinulla terve suhde ruokaan?

Päivitetty: 29. heinäk. 2022

Tunnetko syyllisyyttä syödessäsi joitain ruoka-aineita tai oletko taipuvainen hallitsemattomaan ahmimiseen? Tai ehkä kituutat kalorien pelossa koko päivän niukalla syömisellä, jotta illalla sohvalle päästyäsi saat palkita itsesi pitkän päivän jälkeen suolaisilla tai makeilla herkuilla. Koetko, että sinulla on kompleksinen suhde ruokaan?



Heti tähän alkuun on tärkeää todeta, että en missään nimessä tuomitse herkuttelua ja hyvästä ruuasta nauttimista. Ruoka on tärkeä nautinnon lähde ja hyvä ruoka ravitsee myös mieltä. Ruokailulla on myös merkittävä sosiaalisen hyvinvoinnin aspekti. Yhdessä tekeminen, syöminen ja ruuan valmistaminen tuo ystävät ja perheenjäsenet koolle jakamisen äärelle.


Mutta silloin kun herkuttelu ja ruuan ajatteleminen hallitsee häiritsevästi elämää, on tärkeää pohtia, mistä tämä johtuu ja mitä asialle voi tehdä.


Addiktoiva sokeri ja lisäaineet


On esitetty, että tietyt ruuan lisäaineet voivat sekoittaa hormonitoimintaa ja sitä kautta nälkäsignaalien normaalia käyttäytymistä. Esimerkiksi yleisesti käytettyä ruuan lisäainetta, natriumglutamaattia, pidetään haitallisena erityisesti siksi, että sen sanotaan läpäisevän veriaivoesteen ja aivoihin päästessään aiheuttavan neuroärsytystä.


Sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet puolestaan aktivoivat vahvasti mielihyväkeskusta. Mitä enemmän sokeria syödään, sitä nopeammin toleranssi saattaa kasvaa. Aiemmin makealta maistuvat herkut eivätkään enää riitä tyydyttämään makeanhimoa samoin kuin ennen. Sokerin käytön lopettaminen voi aiheuttaa fyysisiä vieroitusoireita ja jo pelkästään sen vuoksi sokerikoukusta irroittautuminen on monille haastavaa.




Kehon ravitsemustila ja kalorit


Keho on viisas ja se pyrkii korjaamaan itse itseään. Jos elimistössä on puutteita ravintoaineista, se voi näkyä sokerin tai suolaisten herkkujen himona.


Jokaisen on hyvä aina silloin tällöin tarkastaa omia ruokailutottumuksiaan. Helpoiten tämä käy pitämällä ruokapäiväkirjaa tai käymällä ravintoterapiaan erikoistuneen asiantuntijan vastaanotolla. Tarkastallessasi syömistottumuksiasi kiinnitä huomiota siihen, syötkö monipuolisesti ja saatko siten ruuasta tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita. Onko lautasellasi tarpeeksi proteiineja ja terveellisiä rasvoja, jotta verensokerit pysyvät tasaisina eikä herkutteluhimo iske nälän ja niukkojen kalorien vuoksi?


Kylläisyys ylläpitää positiivista mielialaa. Positiivinen mieliala taas puolestaan tukee hyvien valintojen tekemistä.



Ruokarytmi


Ruokarytmillä ja aterioiden koolla on merkitystä verensokerien hallinnassa. Syötkö säännöllisesti ravitsevaa ruokaa vai naposteletko pitkin päivää työpisteelläsi? Kun verensokerisi pysyvät tasaisena pitkin päivää eikä suuria heilahteluita tule, on helpompi tehdä järkeviä ruokavalintoja ja siten hillitä mielihaluja.


Liian kevyt syöminen tai tärkeiden aterioiden skippaaminen saattaa koskautua illalla hillitsemättömänä ahmimisen tarpeena, kun keho yrittää paikata päivän aikana syntynyttä kalorivajetta. Tämä vaikuttaa myös monilla unen laadun heikkenemiseen. Laadukas uni on tärkeää aivojen puhdistumisen ja optimaalisen toiminnan kannalta.



Tavat ja tunteet


Olemme tottuneet käyttäytymään tietyillä tavoilla tietyissä tilanteissa. Työpaikan kahvipöydällä nököttää pulla jokaiselle. Herkut tulee syötyä, vaikka niitä ei erityisesti tekisikään mieli. Saatamme syödä myös tylsyyteen, väsymykseen tai vain yksinkertaisesti saadaksemme tauon.


Lohtusyömisellä haetaan välitöntä tyydytystä tai helpotusta tilanteeseen, jota emme osaa tai halua käsitellä. Ylenmääräisellä syömisellä saatamme myös tukahduttaa epämiellyttäviä tunteita. Meitä on ehkä lapsuudessa lohdutettu herkuilla, jotta itku loppuisi. Sen sijaan, että kipeät tuntemukset käsiteltäisiin juttelemalla ja läsnäololla, vanhemmat ovat tarjonneet lempiherkkuamme.


Saatamme syödä henkisen tyhjyyden tunteeseen. Kun opimme olla kohtaamatta vaikeita asioita, alamme hallitsemaan tunteitamme ruualla.


Ruualla on myös saatettu palkita. Tällöin opimme, että hyvänolon tunteet käsitellään syömällä.


Kaipaatko tukea ruokasuhteen parantamiseksi? Jos vastasit kyllä, klikkaa tästä.


Genetiikka


On tärkeää myös huomioida genetiikka riippuvuuksien synnyssä. Alttius riippuvuuksiin kulkee geenimuunnoksissa. Oma perinnöllinen alttius on mahdollista tutkia terveyden ja hyvinvoinnin geenitesteillä. Samalla voi oppia, kuinka voi omilla elämäntavoillaan edesauttaa riippuvuuksiin altistavien geenien pysymistä latenttina.


Ympäristön arvomaailma vaikuttaa myös siihen, millaista käyttäytymistä on helppo suosia. Lapsuudenperheen tavat periytyvät usein huomaamatta. Usein riippuvuudet ovat yhdistelmä sekä geneettistä alttiutta, temperamenttia ja ympäristön vaikutusta. Monimutkaiseksi ruokasuhteen tekee se, että syömättä emme pärjää.


Funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Maili Lepola kertoo haastattelussamme, millaisia havaintoja voi geenitestien mukaan tehdä ja kuinka omaa terveyttään voi viedä kohti optimaalista. Katso haastattelumme tästä!


Kuulen mielelläni ajatuksiasi tästä artikkelista! Olisi myös mukava tavata somessa:



❤ Johanna

Kuva: Antti Liinpää.
London Wholefood Market, Kensington High Street. Kuva: Antti Liinpää.

KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.

KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymis- ja karismavalmentaja, draaman opettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® Master ja NLP Practitioner. Tutustu myös Johannan perustamaan Karisma Coaching® -valmennuskonseptiin!


Johanna Koivun tarjoama coaching pohjautuu positiiviseen psykologiaan, ratkaisukeskeisyyteen, NLP-menetelmiin ja kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen. Johannalla on käytössään edellä mainittujen lisäksi 20-vuotinen kokemus kouluttamisesta ja mentoroinnista, tanssiterapeuttisten menetelmien ja ilmaisullisten tekniikoiden pohjalta kehitetty Kehollisen tunneilmaisun metodi sekä laaja holistinen terveystietämys (hyvinvointivaikuttaja ja -bloggari: Voi Hyvin -lehti ja Kotiliesi, funktionaalisen lääketieteen ja terveys- ja hyvinvointigeenitestien tulkinnan koulutukset).


Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon Johannan kanssa: https://www.karismacoaching.fi/yhteys


Voit samalla tutustua myös Johannan Eroon esiintymisjännityksestä -verkkokurssiin

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page