top of page

Masennuksen juurisyyt - miksi juoksemme itseämme pakoon?

Päivitetty: 22. elok. 2020


Miten voimme tunteidemme kautta saada yhteyden sisimpäämme ja siihen, ketä olemme, miksi olemme sellaisia kuin olemme ja miksi toimimme tietyllä tavalla? Entä kuinka opimme ottamaan vastuun omasta tunne-elämästämme?Keskustelemme KoivuTV:ssä kirjailija, puhuja ja tunnevalmentaja Elina Jaatisen kanssa masennuksen juurisyistä. Elina kertoo, että tunteiden välttäminen aiheuttaa meille suurimmat ongelmat fyysisesti ja henkisesti. Yksilötasolla on eroja siinä, miten kohtaamme tunteita. Nämä tavat ovat usein tiedostamattomia ja jo lapsuudessa opittuja. Tunteiden näyttämiselle ja kohtaamiselle on myös kulttuuriin sidottuja sääntöjä, joita voi olla vaikea kyseenalaistaa. Suomalaisten historiassa sota-aika on määrittänyt paljon sitä, miten tunteita kohdataan. Tässä yhteydessä keskustelemme Elinan kanssa myös sukupolvien yli siirtyneistä tunteista, muistoista ja traumoista sekä siitä, mistä tunnistaa, että kyseessä on jonkun muun trauma. Hän kertoo, että traumat voivat periytyä kaksi, kolme tai jopa kymmenen sukupolven yli. Epigenetiikkakin puhuu siitä, miten tukahdetuiksi solumuistoiksi jääneet käsittelemättömät traumat periytyvät.


Miten masennus syntyy, mitkä 3 tekijää ovat läsnä masennuksen synnyssä ja

miksi meillä on niin valtavat masennustilastot?


Masennus on tapa suojautua epämiellyttäviltä muistoilta, tunteilta ja traumoilta. Masennukseen tarvitaan tunteiden turruttaminen. Kun olemme valmiita kohtaamaan epämiellyttäviäkin tunteita ja löydämme tavan lähestyä niitä sallivasti, niin vapaudumme masennuksen tendenssistä. Kun otamme tunteet terveellä tavalla käsittelyyn ja annamme kehomme kokea kyseiset tunteet, voimme vapautua niiden vallasta. Meidän ei tarvitse enää juosta itseämme pakoon. Huomionarvoista on myös, että tunteiden näyttäminen ja tunteiden tunteminen menee meillä usein sekaisin.


Katso haastattelu:Kuuntele podcast:Tunteet ovat biokemiallisia reaktioita ja tunteet itsessään eivät ole satuttavia. Se, mikä meitä satuttaa, on tarina siitä, miksi minulla on tämä tunne. Olemme tehneet näistä tarinoista elämänmakuisen kertomuksen, jota kannamme mukanamme ja kerromme itsellemme aina uudestaan.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:


Seuraa KoivuTV:n ohjelmia myös some-kanavissamme:


KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymisvalmentaja, draamaopettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® ja NLP Practitioner. Lisäksi Johanna on ollut hyvinvointibloggarina Kotiliedessä ja Voi Hyvin - lehdessä. Katso myös Johannan Karisma Coaching® -valmentajasivut!


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page