top of page

Ville Pöntynen: Kilpirauhaskiista johtuu egoista

Suosittu lääkäri Ville Pöntynen kertoo Koivu Podcastissa kilpirauhaspotilaiden hoidosta ja siitä, miksi viranomaiset ovat hänen kimpussaan. Pöntysestä tulee näillä näkymin seitsemäs lääkäri, jonka lääkärinoikeuksia rajoitetaan kilpirauhassairauksien osalta. Pöntynen pelkää, että potilaansa jäävät ilman asianmukaista hoitoa tai joutuvat hankkimaan lääkkeensä ulkomailta.Kilpirauhanen vastaa monesta elimistölle tärkeästä toiminnasta


Jotta kilpirauhashormonit pysyvät tasapainossa, tulee seuraavien asioiden tulee olla kunnossa. Kilpirauhasta tulee ohjata oikein. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että kilpirauhasta ohjaa aivolisäke. Itse kilpirauhanen tuottaa T4-varastohormonia sekä vähäisemmässä määrin T1, T2 ja T3 -hormoneja. T4 -hormoni kulkeutuu verenkierron mukana elimistön tarvitsemille alueille kuten aivoihin, sydämeen sekä maksaan ja munuaisiin, missä T4 hormoni aktivoidaan T3 -hormoniksi. Poikkeava T3 -hormonin määrä elimistössä ratkaisee, kärsiikö henkilö kilpirauhasen vajaatoimintaan vai liikatoimintaan sopivista oireista.


Mistä kilpirauhaskiistassa on oikein kysymys?


Ongelman juuret juontavat siihen, että Pöntynen on hoitanut potilaitaan T3 -hormonilla eri tavoin kuin Suomen Endokrinologiyhdistyksen hoitosuosituksessa esitetään. Pöntysestä tulee näillä näkymin seitsemäs lääkäri, jonka lääkärin oikeuksia rajoitetaan kilpirauhassairauksien osalta. Pöntynen pelkää potilaittensa jäävän ilman asianmukaista hoitoa tai joutuvat hankkimaan lääkkeensä ulkomailta.


T3 -hormoni on laillinen lääke, jota käytetään laajasti ulkomailla. Se kuuluu tilastojen perusteella turvallisimpiin lääkkeisiin. Hoito on perusteltua ja oikein toteutettuna turvallista potilailla, joiden vointi ei korjaannu T4-hoidolla.


Pöntynen kertoo, että yksikään hänen hoitamistaan kilpirauhaspotilaista ole kannellut saamastaan hoidosta eikä potilasvahinkoja ole sattunut. Edes vaaratilanteita ei ole tullut Pöntysen tietoon.


Minkä vuoksi potilaat eivät sitten saa asianmukaista hoitoa? Pöntynen arvelee, että kyse on endokrinologien egoista. Ainakaan potilaiden parasta he eivät miettineet aloittaessaan kilpirauhaskiistaa kahdeksan vuotta sitten.


Kuuntele lisää tästä kiehtovasta aiheesta Koivu Podcastin haastattelusta, jossa Ville kertoo Johanna Koivulle ja tuottaja Antti Liinpäälle taistelustaan potilaiden ja oikeuksiensa puolesta. Voit kuunnella podcastin tai katsoa haastattelun videon muodossa.KUUNTELE PODCAST KLIKKAAMALLA KUVAA:KATSO VIDEO KLIKKAAMALLA KUVAA:


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:


Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:


KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.


KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymisvalmentaja, draamaopettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® ja NLP Practitioner. Katso myös Johannan Karisma Coaching® -valmentajasivut!

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page