top of page

Mikä avuksi makeanhimoon - päivitä karkkipäivä ja muut ruokavinkit

Päivitetty: 20. toukok. 2019

Haluaisitko syödä hyvin, mutta sinulla ei ole aikaa perehtyä aiheeseen? Ajatteletko, että terveellinen ruoka on tylsää ja mautonta? Syömisen ei tarvitse olla kituuttavaa kalorien laskentaa vaan sielua ravitseva, nautinnollinen kokemus.

Sain jokin aika sitten Olli Postin uuden Supermarket Survival - Rakkaudesta ruokaan ja hyvinvointiin -kirjan ennakkoluettavakseni. Vaikka kirja oli sähköisessä muodossa enkä päässyt sitä fyysisesti hypistelemään, herätti se ulkoasun freesiydessään hyviä fiiliksiä. Fontit ja tekstin asettelu sekä värimaailma tekee kirjasta viihdyttävän, nautittavan ja helppolukuisen. Lisäksi sisällön ollessa tiukkaa asiaa mukaansatempaavalla tatsilla, tarttuu tähän opukseen mielellään.


Nostan tässä artikkelissa lyhyesti esiin muutamia kiinnostavia seikkoja, jotka minulle jäivät erityisesti mieleen ja jotka minusta ansaitsevat tulla erikseen mainituiksi.Hoitavien mausteiden ja yrttien sekä laadukkaan suolan merkitys ruokavaliossa. 

Suomalaisessa ruokakulttuurissa on perinteisesti totuttu maltilliseen mausteiden käyttöön. Mausteilla ja yrteillä on kuitenkin myös muita funktioita kuin pelkästään maun antaminen. Ne toimivat tärkeinä fytoravinteina ja voivat esimerkiksi helpottaa ruuansulatusta, tukea immuunijärjestelmää, sitoa raskasmetalleja ja alentaa tulehdusta. 


Suolan kanssa me suomalaiset olemme erityisen varovaisia, koska meitä on vuosikymmeniä peloteltu pöytäsuolan vaaroista. Tässä yhteydessä onkin tärkeää muistaa, että suoloja on monenlaisia ja monenlaatuisia.  Pöytäsuola tai punaiseksi värjätty, halpa himalajansuola ei vedä vertoja laadukkaalle merisuolalle tai aidolle himalajansuolalle. Laadukas suola on tärkeä elektrolyyttien ja mineraalien lähde, jota elimistömme ei pärjää ilman.


On hyvin virkistävää lukea, kun rohkeasti rikotaan päivitystä kaipaavia, luutuneita ruokamyyttejä. Kuten esimerkiksi se, että ilman maitotuotteita ei saa tarpeeksi kalsiumia tai että tietty määrä leipäpaloja päivässä takaa kuidun saannin. On hyvä kyseenalaista myös se, miksi meille tuputetaan margariineja ja rypsiöljyä ja ketä se palvelee? Entä olisiko ruokaympyrä syytä päivittää?Monilla laadukkaaseen ruokaan panostamiselle on kaksi merkittävää estettä: raha ja aika. Luomuruoka on kallista ja kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää tunteja päivässä keittiössä. Siksi onkin virkistävää, että Olli listaa keinoja, joilla säästää näitä kumpaakin: ostamalla sesongin mukaisesti, tekemällä kerralla isoja ruokasatseja varastoon, ostamalla alkulähteiltä ja nostamalla ravinnepitoisuutta idättämällä, ihan vain muutamaa lainatakseni.


Se, mitä yleisellä tasolla kritisoin, on vallalla oleva kombuchavillitys. Vaikka lääkinnällisillä sienillä ja fermentoinnilla lähtökohtaisesti on huomattavan laajoja terveysvaikutuksia, homesienille altistuneiden kannattaisi olla varovaisia kombuchan kanssa mahdollisten allergisten reaktioiden vuoksi.


Olli Posti julistaa raikkaalla tavalla sanomaa, jossa ruoka on nautinnon, hyvän olon ja terveyden lähde. Pidän siitä ajatuksesta, että itseltään ei tarvitse kieltää mielihaluja. Makeanhimon yllättäessä on järkevää päivittää vähemmän terveellinen sokerinlähde ravitsevammaksi, kuitenkaan mausta tinkimättä. Koukuttavasta valkoisesta sokerista voi siedättää itseään vaihtamalla se esimerkiksi laadukkaaseen raakahunajaan tai kookossokeriin.


Karkkipäivän ratoksi kokeile kaikkea kivaa ja herkullista, mikä ei sisällä valkosokeria, glukoosi-fruktoosisiirappia tai muuta ravinnetyhjäksi raffinoitua teollisuussokeria - eikä E-koodeja (lainaus Olli Postin kirjasta).


Itseään ja omia halujaan vastaan taisteleminen on vanhanaikainen taktiikka, joka ei ole koskaan toiminut kovin hyvin. On parempi luoda olosuhteita, joissa asiat menevät luonnollisesti palkitsevaan suuntaan. Yksi sellainen strategia on pitää hunajapurkkia lähempänä ja irtokarkkeja kauempana ja katsoa, mitä sen jälkeen tapahtuu huomaamattakin. Vaikkei hunajan lusikoiminen olisikaan maailman terveellisin teko, se on parannus irtokarkkiin ja siten auttaa katkaisemaan monille liian tutun syyllisyys- ja itsensärankaisukierteen (lainaus Olli Postin kirjasta).


Olli Postin kirja on oodi hyvälle ruualle ja nautinnoille. Syömisen ei tarvitse olla kituuttavaa kalorien laskentaa vaan sielua ravitseva, nautinnollinen kokemus. Erityisen eheyttävää sielulle on syödä hyvässä seurassa. Ruokailu on parhaimmillaan tunnetta ja välittämistä - rakkausruokaa!

 

Olisi mukava, jos seuraisit myös some-kanaviamme:

Facebook | YouTube | Instagram | Twitter


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Miksi täällä jääkaapissa on ruokaa?


Jos äiti syö raskauden aikana huonosti, se voi vaikuttaa lapseen koko loppuelämän


KoivuTV kertoo videoissaan, artikkeleissaan ja podcasteissaan hyvinvoinnin, lifestylen sekä terveyden uutuuksista, jotka ihastuttavat, hätkähdyttävät, kyseenalaistavat ja ennen kaikkea antavat katsojille eväitä parempaan vointiin ja elämään. KoivuTV:n juontajana ja käsikirjoittajana toimii Lauri Tähkä ja Elonkerjuusta tuttu viulisti-näyttelijä, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, hyvinvointi- ja esiintymisvalmentaja Johanna Koivu.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page