top of page

Koirille syövän etsiminen on leikkiä

Päivitetty: 20. kesäk. 2019

Syövän hoitoennuste paranee merkittävästi, koska koirien avulla syöpä voidaan diagnosoida nykyistä aiemmin.


Hajuaisti on koiran vahvin aisti ja koira pystyy tunnistamaan hyvinkin heikkoja hajuärsykkeitä. Lisäksi koirilla on myös äärimmäisen hyvä hajumuisti. Nykyään tiedetään usean ulkomaisen tutkimuksen perusteella, että koiran hajuaistia voidaan käyttää hyväksi sairauksien varhaisessa diagnosoinnissa. Tutkijoiden mukaan syövässä on tietty ominaishaju, jonka koira pystyy havaitsemaan tarkan hajuaistinsa avulla. Koira voidaan kouluttaa erottamaan sairaiden yksilöiden näytteet terveiden yksilöiden näytteistä.


Syövistä tutkimuksen kohteina on ollut eturauhas-, keuhko- ja virtsarakkosyöpä, ja näytteinä on ollut erilaisia eritteitä, kuten uloshengitysilmaa, verta, seerumia, sylkeä ja virtsaa.


Syöpäkoirien koulutuksen tulevaisuudennäkymät

Wise Nose – Suomen hajuerottueluyhdistys ry. toimii yhteistyössä Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston ja Yliopistollisen eläinsairaalan, HUS syöpäklinikan, HUB Biopankin ja Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen kanssa. Tulevaisuudessa pyritään siihen, että koirien hajuerottelutaitoa käytetään terveydenhuollon tukena sairausdiagnostiikassa.


Mahdollisuudet ovat laajat myös muiden sairauksien kohdalla, esimerkiksi borrelioosin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varhaisessa ja luotettavassa diagnosoinnissa.

Piditkö artikkelista? Siinä tapauksessa tykkää ja jaa sitä eteenpäin muillekin.

Kuulemme myös mielellämme palautetta aiheesta. Sitä voit lähettää helpoiten kirjautumaan sivun ylälaidassa Log in -napin kautta.


Katso video Syöpäkorien koulutuksesta:


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:


 

Haluaisitko lisää insipraatiota suoraan sähköpostiisi? Hyvän olon uutiskirjeemme tilaaminen on helppoa ja vaivatonta, se on vain yhden klikkauksen päässä!


Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page