Haluaisitko saada lisää intoa ja ryhtiä elämääsi? Vievätkö negatiiviset ajatukset sinulta liikaa energiaa? Koetko, että arjestasi puuttuu iloa? Mielen harjoitusten kautta voit treenata aivojasi ja vahvistaa ajatuksiasi, niinkuin vahvistaisit lihaksiasi salilla. Kansainvälisesti johtavien terveys- ja hyvinvointiasiantuntijoiden kanssa työskennellyt hyvinvointivalmentaja Mia Korpi kertoo, miten jopa vain 10 minuutin päivittäisellä mielen treenaamisella voit kokea valtavan muutoksen elämäsi laadussa ja mielekkyydessä.
Naistenlehdistä löytyy erilaisia ”nopeasti rantakuntoon”-artikkeleita tai ”10 askeleen laihdutusohjelmia”. Ehkä sellainen sattui silmääsi myös tänä keväänä. Lehdet, blogit ja TV ovat pullollaan uusia ihania terveysreseptejä sekä sisustusvinkkejä; miten uudistaa kotisi, remontoida mökkisi tai vaikkapa rakentaa koko taloa ympäröivä terassi. Tämä kaikki on todella hienoa ja upeaa, mutta milloin viimeksi olet tarkastellut asenteitasi tai systemaattisesti uudistanut mieltäsi? Oletko ajatellut, että myös mielesi toimii lihaksen tavoin? Käyttämällä sitä tietyin tavoin vahvistat tiettyjä ”ajatuksen liikeratoja”, jotka aivotutkimusten mukaan luovat fyysisiä aivorakenteita.
Aivotutkijat tuntuvat olevan yleisesti sitä mieltä, että meillä on noin 50 000 - 70 000 ajatusta päivässä. Se tarkoittaa keskimääräisesti 35 - 48 ajatusta minuutissa. Alitajuntamme toimii vielä nopeammin, noin 400 miljardin toiminnan vauhdilla sekunnissa. Ajatuksemme ovat valintoja, jotka muodostavat proteiineja aivoissamme. Biologian tunnilta ja kuntosalilta tiedämme proteiinien olevan elämän ja kehomme rakennuspalikoita. Näistä proteiineista muodostuvat ”mielemme maagiset puut”, jolla nimellä aivotutkijat aivorakenteitamme kutsuvat. Nämä rakenteet todellakin näyttävät puilta. Laadukkaat ajatusprosessit kasvattavat tervettä ja vihreää puuta, kun taas ne toisen tyyppiset kasvattavat myrkyllistä puuta. Tänä päivänä tiedämme, että tietyntyyppiset, ”ihmisen rakentamat rasvat”, sokeri ja einekset saavat kehossamme aikaan tulehdustiloja. Samalla tavoin ajatukset, jotka eivät ole rakentavia, saavat aikaan tulehdustiloja aivoissamme.
Ajatukset ovat siis yhtä todellista ravintoa mielellemme, kuin ravinto jota syömme on kehollemme.
Mistä sitten tiedämme, ovatko ajatuksemme laadukkaita vai ei-rakentavia? Miten saamme edes kiinni ajatuksistamme, kun niitä kerran syntyy nopeammin kuin ehdimme niitä edes havainnoida? Olen iloinen, että kysyit. Luonto on antanut meille tähän huikean tunnistamismenetelmän. Aivan niin. Tunnetilamme ovat signaaleja siitä, minkälaisia ajatuksia olemme ajatelleet. Jos elämme suurimman osan aikaa hyvissä tunnetiloissa, olemme ajatelleet rakentavia ajatuksia. Jos taas elämme suurimman osan aikaa huonotuulisina, kiukkuisina tai masentuneina, olemme suurimmaksi osaksi ajatelleet ei-rakentavia ajatuksia.
Tunne ja järki eivät ole toistensa vastakohtia. On olemassa myös tekijä nimeltä tunnejärki, joka saattaa olla vielä älykkyyttä suotuisampi osatekijä henkilökohtaiseen menestykseen, mitä se itse kullekin yksilöllisesti merkitseekään. On äärimmäisen älykästä valjastaa tunteet palvelemaan itseämme, sen sijaan, että kokisimme olevamme tunteidemme tai tunnetilojemme vankeja. Tässä vaiheessa on hyvien uutisten aika. Jo siitä hetkestä kuin aloitit lukemaan tätä artikkelia, aivosi ovat jo muuttuneet hieman. Tätä kutsutaan neuroplastisuudeksi. Aivan kuten lihasharjoittelun suhteen, voimme samoin harjoittaa ja vahvistaa myös mieltämme. Aivotutkimusten edistyessä huimasti viimeisen 15 vuoden aikana, olemme vasta nyt alkaneet ymmärtää mielen käsittämätöntä voimaa.
Luomakunnassamme elefantti sai massiivisen voiman, gepardi ihailtavan vauhdin ja kotka siivet, joiden avulla nousta sitä korkeammalle, mitä voimakkaammat tuulet puhaltavat. Meidän ”supervoimamme” on kuitenkin mieli, joka kehitti jeepin, josta käsin voimme ihailla sekä elefantteja kuin gepardeja. Mielen avulla rakennettiin myös lentokone, joka nousee vielä kotkaakin korkeammalle.
Mitähän maailmassamme voisi tapahtua, jos ihmiskuntana olisimme yhtä sitoutuneita treenaamaan mieltämme ja tunnekestävyyttä kuin kehoamme? Mitä tapahtuisi, jos kitkisimme yhtä tehokkaasti mielemme rikkaruohoja kuin puutarhamme tuholaiskasveja?
Ajatteletko ehkä, että vieläkö yksi alue, jota minun tulee kehittää ja treenata? Vai innostuitko jo hieman oman mielesi loputtomista mahdollisuuksista? Tämäkin reaktiosi kertoo siitä, millä tavoin olet tottunut käyttämään mieltäsi. Huikean hyvät uutiset ovat, että jo 10 minuutin päivittäisellä mielen treenaamisella voit kokea valtavan muutoksen elämäsi laadussa ja mielekkyydessä. Käyttämällä mieltäsi rakentavasti, voit luoda viisaan elämän strategian, jonka avulla voit oppia nauttimaan elämästä juuri tässä ja nyt enemmän, samalla kun löydät varmuuden, jonka avulla saavutat huikeimpiakin unelmiasi.
Saisinko siis kunnian haastaa sinut tänä kesänä kanssani mielen kuntokuurille ja asenneremonttiin? Sinulle jää aikaa edelleen liikkua ja syödä hyvin, huomaat jopa saavasi lisää intoa ja energiaa kodin tai mökin laittamiseen ja nautit puutarhatöistäsi entistä enemmän. Mielen harjoitukset on helppo suorittaa vaikka muun puuhastelun tai liikuntaharjoitusten lomassa. Mitä jos nipistäisit aikaa hyvällä omallatunnolla hieman kotisi siivoamisesta, ja siivoaisitkin sen sijaan mielestäsi ajatusmalleja, jotka eivät ehkä palvele sinua enää? Nopea tapa mielen kehittämiseen, on alkaa viettää enemmän aikaa ns. korkeammissa tunnetiloissa. Kiitollisuus on kuin mielen ”resetointinappula”. Kun olemme kiitollisia, on se kuin saisimme suihkun hyvän olon välittäjäaineita ja hormoneja kehoomme.
Sanoista tekoihin:
Listaa mielessäsi 5-10 asiaa, josta voit olla kiitollinen viimeisen 24 tunnin aikana. Mikäli koet sen vaikeaksi, voit laajentaa aikajanaa kolmeen viimeiseen päivään.
Aloita säännöllisesti listaamaan joko mielessäsi tai paperille joka ilta muutama kiitollisuuden aihe, ja toista harjoitus aamulla herätessäsi.
Jotta harjoituksesta ei tulisi vain mekaanista suoritusta, varmista, ettet putoa sudenkuoppaan listaten asioita, joista sinun pitäisi olla kiitollinen. Tärkeää on, että keskityt itse kiitollisuuden tunteeseen ja sen kasvattamiseen. Mieti hetkiä ja elä ne mielessäsi uudelleen. Tunne, mitä tunsit, näe, mitä näit, kuule, haista ja maista, kuten siinä tilanteessa. Anna kiitollisuuden kasvaa sisälläsi.
Heräämme helposti samalla tuulella kuin minkä kanssa menimme nukkumaan. Se, miten aloitat ja lopetat päivän, on mielen kannalta äärimmäisen tärkeää. Kun aloitamme päivämme virittäytyneessä tilanteessa, hyvän mielentilan ylläpitäminen päivän mittaan on helpompaa arjen haasteidenkin kohdatessa. Mielen kuntokuuri tarkoittaa siis tulevan viikon ajalta kiitollisuuden harjoittamista. Mistä voisit, jos vain haluat, olla juuri tällä hetkellä äärimmäisen kiitollinen?
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Comments