Mikä on onnellisuuden salaisuus?

Päivitetty: 8. helmi 2019

Jokainen ihminen haluaa olla onnellinen. Mitä jos onnellisuus onkin opittavissa? Entä jos onnellisuus ei olekaan päämäärä, vaan koko matkan tarkoitus?

Oletko kuullut tämän vertauksen onnellisuudesta? ”Onni on kuin perhonen: mitä enemmän jahtaat sitä, sitä paremmin se onnistuu välttämään sinua. Mutta kun kiinnität huomiosi muualle, se tulee ja istahtaa olkapäällesi.”


Useat meistä ovat nähneet kuvia tai näytöksiä siitä, miten budolajien harrastajat potkuillaan tai lyönneillään halkaisevat vaikkapa lautakasan tai tiiliskiviä. Minäkin lajia harrastaessani olen tehnyt näin. Tähän ei liity mitään ihmeellistä mystiikkaa, vaan kyse on puhtaasti tekniikasta. Mentorini Joseph McClendon tarjoaa tämän saman kokemuksen seminaareissaan henkilöille, jotka eivät ole eläessään lajia harrastaneet.


Tekniikka todellakin tarkoittaa käytännössä sitä, että asennoidut mielessäsi potkaisemaan tai lyömään edessä olevan objektin LÄVITSE. On äärimmäisen tärkeää, että et kuvittele mielessäsi lyöväsi tai potkaisevasi lautaa tai tiiltä. Voimasi on mentävä edessä olevan objektin toiselle puolelle. Voit esimerkiksi kuvitella objektin toisella puolella olevan esineen, vaikkapa omenan, jonka haluat saada käteesi.


Kun asennoidut mielessäsi oikealla tavalla, täysin tiedostamattakin tulet käyttämään oikeaa tekniikkaa, jonka avulla pystyt hajottamaan edessä olevan objektin.


Tämä on voimallinen esimerkki siitä, miten alitajuntamme toimii. Kun ymmärrämme alitajunnan toimintaperiaatteet, voimme käyttää niitä hyväksemme myös muiden tavoitteidemme saavuttamisessa. Tavoitteiden saavuttamisessakin meidän on kuitenkin ajateltava itseämme pidemmälle, mikäli todella haluamme olla onnellisia.

Jokaisella ihmisellä on persoonallisuuteen liittyvät perustarpeet.


Nämä tarpeet motivoivat kaikkea toimintaamme ja täytämme ne tavalla tai toisella. Tämän lisäksi meillä on myös kaksi perustarvetta, jotka ovat kasvu ja myötävaikuttaminen, toisin sanoen muiden auttaminen ja tukeminen. Kun koemme menevämme eteenpäin ja kasvavamme, lisää se onnellisuuttamme. Kun meillä on päämääriä, jotka ovat itseämme suurempia ja kun koemme voivamme vaikuttaa positiivisesti maailmaan ympärillämme, tuo tämä meille syvää täyttymystä.

Mielemme tarvitsee tulevaisuuden, jota voimme odottaa toiveikkaina. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että onnemme ei ole riippuvainen mistään lopputuloksesta, joka saattaa olla kontrollimme ulkopuolella ja joka ei ole saatavilla tässä ja nyt.

Kun onnellisuutemme ei ole riippuvainen mistään, mitä tapahtuu, olemme vapaita asettamaan suurempia unelmia ja päämääriä itsellemme. Mikäli asetamme onnellisuuden oman kontrollimme ulkopuolelle, epäonnistumisen pelko varjostaa sekä nykyhetkeä että tulevaisuutta. Emme edes uskalla unelmoida sydämemme todellisten halujen tasolla.


Kun onnellisuutemme ei ole kiinni mistään saavutuksesta, voimme nauttia matkasta tavoitteitamme kohden. Se tekee työskentelystä suorastaan mieliteon. Tämä on oikeastaan ainoa tapa todella saavuttaa mitään merkityksellistä – nauttia joskus haastavistakin askeleista kohden päämäärää.

Teemme onnellisuuden haastavaksi tavoittaa, koska olemme treenanneet mielemme ajattelemaan väärinpäin. “Sitten kun tämä tapahtuu, olen onnellinen...”


Se vie onnellisuuden käsiemme ulottumattomiin. Paradoksaalista tässä on se, että kun olemme onnellisia, suoriudumme paremmin, vedämme tilaisuuksia ja ihmisiä enemmän puoleemme ja kirjaimellisestikin ”onni on meidän puolellamme” elämässä.


Kun sinulla on kaikki, mitä tarvitset tässä ja nyt - rakkaus, ilo ja rauha - sinulla ei ole mitään menetettävää, kun asetat tavoitteita tulevaisuuteesi.


Meidän ei tulisi tehdä asioita, jotta tulisimme onnellisiksi. Meidän tulee olla onnellisia, jotta voimme tehdä asioita.


Ota tavaksi harjoittaa tyytyväisyyttä tässä ja nyt, keskittymään ja nauttimaan matkanteosta pelkän päämäärän sijaan.


Tämä tapa on erinomainen vapauttamaan meitä stressistä ja ahdistuksesta.


“Aivomme ovat kirjaimellisesti viritetty toimimaan parhaimmillaan silloin, kun ne toimivat positiivisuudesta, ei neutraalista tilasta tai negatiivisuudesta käsin. Silti tämän päivän maailmassa ironisesti uhraamme onnellisuuden menestyksen vuoksi vain madaltaaksemme aivojemme onnistumiskynnystä siihen.”