top of page

Mikä on onnellisuuden salaisuus?

Päivitetty: 8. helmik. 2019

Jokainen ihminen haluaa olla onnellinen. Mitä jos onnellisuus onkin opittavissa? Entä jos onnellisuus ei olekaan päämäärä, vaan koko matkan tarkoitus?

Oletko kuullut tämän vertauksen onnellisuudesta? ”Onni on kuin perhonen: mitä enemmän jahtaat sitä, sitä paremmin se onnistuu välttämään sinua. Mutta kun kiinnität huomiosi muualle, se tulee ja istahtaa olkapäällesi.”


Useat meistä ovat nähneet kuvia tai näytöksiä siitä, miten budolajien harrastajat potkuillaan tai lyönneillään halkaisevat vaikkapa lautakasan tai tiiliskiviä. Minäkin lajia harrastaessani olen tehnyt näin. Tähän ei liity mitään ihmeellistä mystiikkaa, vaan kyse on puhtaasti tekniikasta. Mentorini Joseph McClendon tarjoaa tämän saman kokemuksen seminaareissaan henkilöille, jotka eivät ole eläessään lajia harrastaneet.


Tekniikka todellakin tarkoittaa käytännössä sitä, että asennoidut mielessäsi potkaisemaan tai lyömään edessä olevan objektin LÄVITSE. On äärimmäisen tärkeää, että et kuvittele mielessäsi lyöväsi tai potkaisevasi lautaa tai tiiltä. Voimasi on mentävä edessä olevan objektin toiselle puolelle. Voit esimerkiksi kuvitella objektin toisella puolella olevan esineen, vaikkapa omenan, jonka haluat saada käteesi.


Kun asennoidut mielessäsi oikealla tavalla, täysin tiedostamattakin tulet käyttämään oikeaa tekniikkaa, jonka avulla pystyt hajottamaan edessä olevan objektin.


Tämä on voimallinen esimerkki siitä, miten alitajuntamme toimii. Kun ymmärrämme alitajunnan toimintaperiaatteet, voimme käyttää niitä hyväksemme myös muiden tavoitteidemme saavuttamisessa. Tavoitteiden saavuttamisessakin meidän on kuitenkin ajateltava itseämme pidemmälle, mikäli todella haluamme olla onnellisia.

Jokaisella ihmisellä on persoonallisuuteen liittyvät perustarpeet.


Nämä tarpeet motivoivat kaikkea toimintaamme ja täytämme ne tavalla tai toisella. Tämän lisäksi meillä on myös kaksi perustarvetta, jotka ovat kasvu ja myötävaikuttaminen, toisin sanoen muiden auttaminen ja tukeminen. Kun koemme menevämme eteenpäin ja kasvavamme, lisää se onnellisuuttamme. Kun meillä on päämääriä, jotka ovat itseämme suurempia ja kun koemme voivamme vaikuttaa positiivisesti maailmaan ympärillämme, tuo tämä meille syvää täyttymystä.

Mielemme tarvitsee tulevaisuuden, jota voimme odottaa toiveikkaina. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että onnemme ei ole riippuvainen mistään lopputuloksesta, joka saattaa olla kontrollimme ulkopuolella ja joka ei ole saatavilla tässä ja nyt.

Kun onnellisuutemme ei ole riippuvainen mistään, mitä tapahtuu, olemme vapaita asettamaan suurempia unelmia ja päämääriä itsellemme. Mikäli asetamme onnellisuuden oman kontrollimme ulkopuolelle, epäonnistumisen pelko varjostaa sekä nykyhetkeä että tulevaisuutta. Emme edes uskalla unelmoida sydämemme todellisten halujen tasolla.


Kun onnellisuutemme ei ole kiinni mistään saavutuksesta, voimme nauttia matkasta tavoitteitamme kohden. Se tekee työskentelystä suorastaan mieliteon. Tämä on oikeastaan ainoa tapa todella saavuttaa mitään merkityksellistä – nauttia joskus haastavistakin askeleista kohden päämäärää.

Teemme onnellisuuden haastavaksi tavoittaa, koska olemme treenanneet mielemme ajattelemaan väärinpäin. “Sitten kun tämä tapahtuu, olen onnellinen...”


Se vie onnellisuuden käsiemme ulottumattomiin. Paradoksaalista tässä on se, että kun olemme onnellisia, suoriudumme paremmin, vedämme tilaisuuksia ja ihmisiä enemmän puoleemme ja kirjaimellisestikin ”onni on meidän puolellamme” elämässä.


Kun sinulla on kaikki, mitä tarvitset tässä ja nyt - rakkaus, ilo ja rauha - sinulla ei ole mitään menetettävää, kun asetat tavoitteita tulevaisuuteesi.


Meidän ei tulisi tehdä asioita, jotta tulisimme onnellisiksi. Meidän tulee olla onnellisia, jotta voimme tehdä asioita.


Ota tavaksi harjoittaa tyytyväisyyttä tässä ja nyt, keskittymään ja nauttimaan matkanteosta pelkän päämäärän sijaan.


Tämä tapa on erinomainen vapauttamaan meitä stressistä ja ahdistuksesta.


“Aivomme ovat kirjaimellisesti viritetty toimimaan parhaimmillaan silloin, kun ne toimivat positiivisuudesta, ei neutraalista tilasta tai negatiivisuudesta käsin. Silti tämän päivän maailmassa ironisesti uhraamme onnellisuuden menestyksen vuoksi vain madaltaaksemme aivojemme onnistumiskynnystä siihen.”


~Shawn Achor, The happiness advantage

Yksi erinomainen tapa harjoittaa onnellisuutta, on etsiä mielekkäitä ja erityisiä kokemuksia. Ei se, mitä katsot, vaan mitä näet, ratkaisee. On vain kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä.


Kanadassa asuessani olimme ystäväni kanssa kaupassa, tavoitteena viettää upea ja muistorikas päivä yhdessä. Olimme ostamassa kirsikoita ja mustikoita evääksi matkalle, kun ohitimme pienen kukkaosaston. Ystäväni pysähtyi välittömästi ja nosti yhden ruusun kasvojaan vasten. ”Koska aina täytyy olla aikaa pysähtyä tuntemaan ruusujen tuoksu,” hän sanoi.


Elämä on läsnä parhaiten pienissä kauniissa hetkissä. Sinun on havaittava ne, voidaksesi kokea ne.


Tieteellisesti on todistettu kolme parasta tapaa lisätä onnellisuutta.


1. Ensimmäinen niistä on kiitollisuus, joka ansaitsi ja sai kokonaan oman kirjoituksen viime viikolla. Kiitollisuuteen voidaan sisällyttää myös nämä taianomaisten hetkien huomaaminen ja erityishetkien arvostaminen.


2. Seuraava niistä on anteeksianto. Tulemme puhumaan tästä syvemmin myöhemmin ensi viikolla, koska sekin ansaitsee oman päivänsä. Kuitenkin haluan todeta, että anteeksianto on ehkä joskus yksi vaikeimmista, mutta ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista, mikäli haluamme pysyä luovina ja pitääksemme kätemme auki sille hyvälle, jota elämä haluaa meille antaa. Nyrkissä olevaan käteen kun ei voi laskea mitään. On mahdottomuus elää täysillä tänään ja ojentautua toivorikkaana kohti tulevaa, mikäli emme päästä irti menneisyydestä.


3. Kolmas asia on antaminen ja muiden palveleminen. Elämän kauneus ei ehkä esiinny missään niin voimakkaasti kuin ystävällisyydessä ja anteliaisuudessa ihmiseltä toiselle. Kun tulemme armollisiksi ystävällisyydessämme, se automaattisesti saa meidät kasvamaan ihmisinä ja täyttää samalla myös myötävaikuttamisen tarpeemme.

Mieti hetki, miten upealta tuntuu syntymäpäivien tai joulun alla valmistella yllätystä jollekulle. Sopivan ja oikean lahjan löytyminen saa innostumaan, kun mielessäsi näet jo sen hetken, miten saat ilahduttaa jotakuta. Tämä on osa joulun ihmettä. Mitä jos koettaisimme sisällyttää näitä pieniä ihmeitä jokaiseen päivään?


Samainen ystäväni, joka muisti pysähtyä tuntemaan ruusujen tuoksun, omasi myös muita ihailtavia tapoja. Yksi niistä oli sitoutua joka päivä tekemään ainakin yksi pyyteetön rakkauden teko jollekulle. Joskus hän kaatoi parkkikolikkolokeronsa kerjäläisen käteen, joskus taas lahjoitti joitakin vaatteistaan jollekin niitä enemmän tarvitsevalle.


Yksi pyyteetön rakkauden teko päivässä saa aikaan sen, että alamme näkemään, miten voimme vaikuttaa ympärillä olevaan maailmaan. Vain yksi pyyteetön teko päivässä ja alamme huomaamaan, että tunnetilamme eivät ole ympäristön saneltavana, vaan voimme itse asiassa muuttaa ympäristöämme. Näemme oman arvokkuutemme. Alamme lähestymään tilanteita tavalla, joka rohkaisee ongelmanratkaisua, myötävaikuttamista ja kasvua. Alamme näkemään ja arvostamaan omia ainutlaatuisia lahjojamme.


Onnellisuus tässä ja nyt on se polttoaine, joka vie meitä eteenpäin ja mahdollistaa meidän positiivisen vaikutuksemme ympäröivään maailmaamme.

Sanoista tekoihin:


Mieti ja listaa hetki tapoja, joilla voit palvella tai ilahduttaa jotakuta. Ideat voivat pitää sisällään rakkauden ja huomionosoitukset, ymmärryksen, myötätunnon, ideat, energiatason, läsnäolon, fyysisen avun jne..


1. Työstä ideat pidemmälle ja listaa myös, kenelle voisit tarjota tukeasi.


2. Seuraa intuitiotasi. Merkitse erityisesti kohdat, joista koet innostuvasi.


3. Aseta tavoite aamulla päivääsi olla palveluksessa jollekulle, kun teet päivään virittäytymistäsi.


4. Huomaa, miten tilaisuudet ja “sattumat” alkavat tulla luoksesi, testaa ja kokeile eri mahdollisuuksia. Ennen kaikkea, tartu tilaisuuteen sellaisen tullessa vastaan.


5. Jos rutiininomaisesti kysyt kysymyksen: “miten voin palvella tai ilahduttaa tänään jotakuta” alat kokemaan päiväsi täysin eri tavalla.


Lisää aiheesta mm. : The Code of the Extraordinary Mind by Vishen Lakhiani


 

KoivuTV:n vieraskynäläisenä on hyvinvointivalmentaja/organisaatiokonsultti/DMK kouluttaja ja ihoterapeutti Mia Korpi, joka on työskennellyt Integrative Medicine Instituutissa Kanadassa johtavien terveys- ja hyvinvointiasiantuntijoiden kanssa. Hänen tehtäviinsä on kuulunut kokonaisvaltaisten hyvinvointiohjelmien kehittäminen yhdessä laaja-alaisen erikoisasiatuntijatiimin kanssa, sekä ohjelmien koordinointi ja lanseeraus. Hän on myös toiminut kouluttajana, hoitovastaavana ja konsulttina viiden tähden kylpylöissä ja hyvinvointiyrityksissä maailmanlaajuisesti. 

Mia on saanut henkilökohtaista mentorointia Joseph Mcclendon III:lta, johtavan strategistivalmentajan Tony Robbinsin päävalmentajalta. Hän on toiminut ryhmänvetäjänä Josephin hyvinvointiseminaareissa Marbellassa, Espanjassa.


 

Seuraa KoivuTV:n ohjelmia täällä osoitteessa koivutv.com sekä some-kanavissamme: Facebook | Youtube | Instagram | Twitter


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page