top of page

Koe anteeksiannon voima - opettele terveytesi tähden päästämään irti

Päivitetty: 5. helmik. 2022

Haluatko kokea todellista vapautta elämässäsi? Anteeksiannossa eläminen on yksi voimakkaimmista elämän strategioista, jonka avulla voit kokea vapautta, luovuutta, rauhaa ja elämäniloa aina uusiutuvalla tasolla.

Ihmissuhteet ovat alue elämässämme, jossa koemme eniten haavoittuvuutta.


Pieni lapsi luottaa ja rakastaa pyyteettömästi, kunnes häneen sattuu tarpeeksi monta kertaa. Jossain vaiheessa matkallaan kohti aikuisuutta lapsi oppii, että on parempi yrittää suojata itseään kivulta.


Olemme syntyneet luomaan ja rakastamaan. Tästä syystä terveiden rajojen asettaminen on tärkeää. Terveet rajat osoittavat selkeästi, missä minun vastuualueeni loppuvat ja toisen alkavat. Terveet rajat sallivat myös rakkauden ja anteeksiannon virtaavan vapaasti.


Rajat merkitsevät vastuuta ja omistamista. On omalla vastuullamme asettaa fyysiset, emotionaaliset ja henkiset rajamme. Olemme vastuussa omista tunteistamme, asenteistamme, sanoistamme, käytöksestämme ja valinnoistamme.

Kun tiedän, mikä kuuluu vastuulleni, tiedän myös, mikä EI kuulu vastuulleni. En ole vastuussa toisista ihmisistä, vaikka olenkin vastuussa siitä, miten hoidan vastuuni itsestäni heitä kohtaan.

Anteeksianto on yksi tärkeimmistä työkaluista, joiden avulla rajat voivat pysyä terveinä ja toimivina. Tämän vuoksi on tärkeää katsoa, mitä anteeksianto todellisuudessa tarkoittaa.

Monet tutkimukset osoittavat, miten valtava merkitys anteeksiannolla on meidän hyvinvointiimme ja terveyteemme. Meillä on vain rajallinen määrä tahdonvoimaa ja energiaa. Kun käytämme voimavarojamme oikein, voimme kasvattaa niiden määrää. Jos taas käytämme niitä huolimattomasti, ne loppuvat helposti kesken.


Toisin sanoen: meillä ei ole tarpeeksi energiaa ja tahdonvoimaa pitääksemme kiinni menneisyydestä ja samalla elää tässä hetkessä, kohti toivorikasta tulevaisuutta ojentautuen. Koska meidät on luotu rakastamaan, rakkauden pidättäminen ja anteeksiantamattomuus vievät valtavasti energiaa ja tahdonvoimaa. Luovuutemme on riippuvainen energian vapaasta virtauksesta.


Kun pidätämme jotakin, elämän luonnollinen virtaus pysähtyy. Tätä voidaan verrata hengityksen pidättämiseen. Hetken päästä alamme tukehtua. Aivan kuten hengityksen pidättäminen, rakkauden ja anteeksiannon pidättäminen ei ole luonnollista. Se on opittua käyttäytymistä. Lapset ja eläimet antavat automaattisesti anteeksi.


Jos potkaiset koiraa ja näet saman koiran kahden vuoden päästä, on mahdollista, että se hyökkää kimppuusi. Erona ihmisiin on se, että koira ei ole suunnitellut kahta kulunutta vuotta, miten se tulee satuttamaan sinua.


Anteeksiantamattomuus ei ole tehokas ase ihmisiä vastaan, jotka ovat satuttaneet meitä.

Ei ole merkitystä, miten pahasti meitä on satutettu. Se kipu ei ole mitään sen rinnalla, mitä aiheutamme itsellemme pidättämällä anteeksiantoa.

Anteeksiantamattomuus on tila, jossa sielumme jää kiinni kipuun, eikä pysty päästämään irti. Meidät on viritetty rakkauteen, mutta kuten muilla elämänalueillakin, meidät on luotu kasvamaan myös rakkaudessa kohtaamiemme haasteiden välityksellä.


Pidättämällä anteeksiantoa menetämme omien tunteidemme hallinnan. Luovutamme vallan vapaaehtoisesti meitä satuttaneelle ihmiselle. Se on kuin antaisimme ilmastointilaitteemme kaukosäätimen meitä loukanneelle henkilölle. Istumme kotona odottaen toista henkilöä säätämään lämpötilaa.


Yksi huolestuttavimmista seikoista anteeksiantamattomuudessa on se, että altistumme silloin helposti satuttamaan toisia samoin tavoin, kuin meitä on satutettu. Monet seksuaalirikosten suorittajista esimerkiksi ovat olleet itse samojen rikosten uhreja lapsena.


Mitä ikinä vastustamme, se vastustaa meitä. Paradoksaalista elämässä on se, että mitä enemmän pidätämme anteeksiantoa muita kohtaan, sitä vähemmän pystymme antamaan anteeksi itsellemme.


Kun luulemme rankaisevamme muita, rankaisemmekin itseämme.

Anteeksianto sanoo, että mitä ikinä tapahtuikaan, se on nyt ohitse ja voit jatkaa elämääsi. Se vapauttaa kätesi ottamaan vastaan. Anteeksiantamattomuus on kuin nyrkissä olevat kädet: mitään ei pääse sisään.

Anteeksianto päästää irti ajatuksesta, että menneisyytesi tulisi olla erilainen.

Et voi muuttaa sitä, mitä on tapahtunut. Voit kuitenkin antaa tapahtuneelle uuden merkityksen. Merkitystä voi muuttaa esimerkiksi ymmärtämällä, että käytyäsi läpi jonkun tietyn kokemuksen ja selvittyäsi siitä, voit auttaa jotakuta, joka käy läpi jotakin vastaavaa.


”Rakasta lähimmäistäsi, niin kuin itseäsi” tarkoittaa, että sinun hyvinvointisi on yhtä tärkeää kuin toistenkin. On tärkeää, että olet turvassa fyysisesti, emotionaalisesti tai henkisesti. Sinulla on oikeus asettaa itsesi turvalliselle etäisyydelle henkilöstä, joka on satuttanut sinua. Kipumme on kuitenkin omalla vastuullamme ja meidän tulee työstää sen lävitse. Tämä on ainoa tapa, ettemme jää kipumme vangiksi.


Anteeksiantamattomuus ja kivusta kiinni pitäminen on kuin syöpä. Se leviää, ellei sitä hoideta.

On useita syitä, miksi ihmiset kokevat, etteivät voi antaa anteeksi. Käsittelemme tässä yleisimpiä rikkoaksemme joitakin yleisiä myyttejä anteeksiannosta.


#1 Anteeksianto ei tarkoita, että hyväksyt sen, mitä sinulle on tehty.


Anteeksianto vapauttaa sinut. Valitset, ettet halua olla siteissä henkilöön, joka teki sinua kohtaan väärin. Kun päästät irti, voit jatkaa elämääsi vapaana eteenpäin. Anteeksiantamattomuus on kuin joisi myrkkyä odottaen jonkun toisen kuolevan siihen. Kun päästämme irti, pysäytämme haitalliset vaikutukset kehossamme – olivatpa ne emotionaalisia, fyysisiä tai henkisiä.


Anteeksianto ei kumoa kylvämisen ja niittämisen lakia, toisin sanoen “karmaa”. Voimme olla varmoja, että jokainen kohtaa tekojensa seuraukset, ennemmin tai myöhemmin. Niin mekin. Kun annamme anteeksi, vältymme katkeruudelta ja saamme niittää hyviä asioita anteeksiannon seurauksena.


#2 Anteeksianto ei ole sama asia kuin unohtaminen


Tämä on yksi yleisimmistä myyteistä liittyen anteeksiantoon. “Jos et unohda, et ole oikeasti antanut anteeksi.“ Meidän ei tule unohtaa arvokkaita oppitunteja, joita olemme saaneet tapahtuman seurauksena. Hulluuden määritelmä on tehdä samaa asiaa uudelleen, odottaen eri lopputulosta. Sanotaan myös, että ne, jotka eivät opi historiasta, ovat tuomittuja toistamaan sitä. Anteeksianto on usein prosessi. Tiedät, että olet antanut anteeksi ja parantunut siinä vaiheessa, kun voit muistaa, mitä tapahtui, mutta se ei satuta eikä vaikuta sinuun enää.


#3 Anteeksianto ei tarkoita sitä, että toiseen tarvitsee luottaa


Luottamus ansaitaan. Tämä nähdään eläinkunnassa selkeästi. Koira rakastaa pyyteettömästi, mutta sen luottamus ja kunnioitus ansaitaan.


Kun luottamus on rikkoutunut, rikkeen tehneen henkilön on hyväksyttävä tekonsa seuraukset, jos he todella haluavat korjata rikkimenneen luottamuksen. Todelliseen anteeksipyyntöön kuuluu osuus: miten tämä korjataan?


Anteeksianto ei kuitenkaan ole riippuvainen anteeksipyynnöstä. Annamme anteeksi itsemme takia. On tärkeää, että työstämme oman kipumme, joka on aina meidän vastuullamme. Muuten saatamme heijastaa tämän kivun muihin ihmisiin, emmekä luota enää kehenkään.


#4 Anteeksianto ei osoittaa heikkoutta


Haavoittuvuus on vahvuutta, ei heikkoutta. Vaatii rohkeutta olla haavoittuva. Rohkeutta ei sen sijaan tarvita lainkaan vihamielisyyden osoittamiseen. Mikäli reaktio ei saa alkuaan rakkaudesta, syntyy se pelosta.

Jos vihaa seurataan sen syntyseuduille, löytyvät sen juuret pelosta.

Sanoista tekoihin:


Onko ketään, jolle et ole pystynyt antamaan vielä anteeksi? Entä onko sinulla anteeksiantamattomuutta itseäsi kohtaan?

Voit kuvitella henkilön eteesi, jota kohtaan olet kokenut negatiivista varausta viime päivinä. Näe hänet edessäsi ja anna hänelle anteeksi. Jos se tuntuu vaikealta, kuvittele tämä henkilö siteissä päästä varpaisiin. Satutetut ihmiset satuttavat muita. Parantuneet ihmiset parantavat muita.

Rohkaisen sinua ottamaan askeleet seuraavalle tasolle elämässäsi. Tulevaisuutesi odottaa sinua. Älä anna minkään pidätellä sinua. Menneisyys on kirjaimellisesti mennyttä. Se ei ole enää totta. Tämä hetki on lahja, jonka voit elää täysillä ilman menneisyyden painolasteja. Astu siihen kokonaan ja ole vapaa.

KoivuTV:n vieraskynä: Mia KorpiSinua saattaisi kiinnostaa myös:
Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:


KoivuTV on viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.


KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymis- ja karismavalmentaja, draaman opettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® Master ja NLP Practitioner. Tutustu myös Johannan perustamaan Karisma Coaching® -valmennuskonseptiin!


Johanna Koivun tarjoama coaching pohjautuu positiiviseen psykologiaan, ratkaisukeskeisyyteen, NLP-menetelmiin ja kognitiiviseen käyttäytymistieteeseen. Johannalla on käytössään edellä mainittujen lisäksi 20-vuotinen kokemus kouluttamisesta ja mentoroinnista, tanssiterapeuttisten menetelmien ja ilmaisullisten tekniikoiden pohjalta kehitetty Kehollisen tunneilmaisun metodi sekä laaja holistinen terveystietämys (hyvinvointivaikuttaja ja -bloggari: Voi Hyvin -lehti ja Kotiliesi, funktionaalisen lääketieteen ja terveys- ja hyvinvointigeenitestien tulkinnan koulutukset).

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page