top of page

Jos haluat lisää aikaa elämääsi, murehdi vähemmän

Mitä haluaisit, jos voisit saada mitä vaan? Kuinka löytää rohkeutta tavoitella suuria unelmia ja mitä voit tehdä sen eteen, että ne toteutuisivat?

Kävin muutama päivä sitten Saa mitä haluat -kirjan julkistamistilaisuudessa ja innostuin kirjan kirjoittajan, elämäntaitovalmentaja, Ilkka Koppelomäen puheesta niin paljon, että halusin jakaa inspiraatiota teillekin.


Minua jäi kiehtomaan erityisesti ajatus siitä, kuinka paljon aikaa säästyy murehtimalla vähemmän. Olen aina ollut kova murehtija ja koen, että tämä ominaisuus vie minulta aivan liikaa energiaa. Saimme kuulla tutkimuksesta, jonka mukaan 92% murheistamme on aivan turhia. Tämä oli minulle hyvin silmiä avaavaa. Voisin siis huoletta päästää irti, sillä murehtiminen ei muuta asioita - erityisesti, jos asioille ei tee mitään. Eilistä ei saa tekemättömäksi ja tulevaisuutta ei pysty kontrolloimaan. Lisäksi elämä on opettanut sen, että vaikka asiat eivät menisikään niin kuin toivoisin, ei välttämättä ole huono juttu.


Kysyin Ilkalta, miten muutos on mahdollista tilanteessa, jossa pelkästään sohvaltanouseminen tuntuu vaikealta. Kuinka motivoida itsensä ottamaan ensimmäinen ja vaikein askel kohti muutosta?


Ilkka painotti pienten askeleiden merkitystä. Hänen kehittämänsä Saa mitä haluat prosessi perustuu kolmeen osaan:

  1. Selvitä, mitä haluat

  2. Päätät, mitä teet asian eteen

  3. Valitset ympärillesi oikeanlaiset ihmiset

Avain siihen, miten sohvalta pääsee pois, on se, että uskallat kuvitella sen, mitä elämässäsi haluat. On tärkeää kirkastaa itsellesi, millaista elämää oikeasti haluaisit elää. Tavoitteen asettamisen jälkeen ollaan jo pitkällä.

Seuraavaksi tulee toiminta. On tärkeää ajatella, että eteneminen tapahtuu mahdollisimman helpoin askelein. Yleisesti ottaen, kun ihmiset ajattelevat askelmia, niin suurimmalle osalle yksi porras on yhdet portaat. Ei ole mahdollista loikata portaita kerrallaan, vaan eteneminen tapahtuu askel askeleelta. Kun teet toimintasuunnitelmaa, niin kannattaa miettiä, mikä on yksi askelma ja keskittyä vain siihen. Sen jälkeen tulee seuraava askelma ja sitten seuraava - ja näin asia menee eteenpäin.


Lisäksi ympäristön tuki on tärkeää. Ilkka kertoo:

Ja sitten kun muistaa vielä sen, että ei kannata tehdä mitään yksin, vaan etsiä joku kiva kaveri siihen mukaan. Kaveri, jolle puhuu niistä asioista, puhuu siitä, miten onnistuu, ja puhuu myös niistä vaikeuksista ja haasteista. Kun sä juttelet jonkun kanssa siitä niin sit sä saat ajatuksista kiinni. Esimerkiksi ymmärrät, jos yrität ottaa väärää askelta ja mietit, että ehkä mä voisin ottaa jonkun toisen, paljon helpomman askeleen.

Millainen on sitten oikeanlainen askel? Ilkan mukaan ei ole olemassa sellaista kuin väärä tai liian helppo askel. Jokainen noustu askelma on merkittävä, sillä se vie kohti päämäärää.

Osa sanoo, että eihän siinä ole mitään järkeä, että mä otan noin helpon askeleen, että johtaako se oikeasti mihinkään. No se johtaa. Mut se ei johda mihinkään, että sä et ota minkäänlaista askelta.
Mun idea on tehdä asioista mahdollisimman simppeleitä ja konkreettisia, koska ihmisillä ei ole energiaa. Varsinkin jos ihmiset on haasteissa, niin heillä ei ole energiaa tehdä mitään monimutkaista. Tämä perustuu hyvin yksinkertaiseen ajatukseen.

Inspiroivaa, vai mitä? Jätän sinut nyt miettimään, millaista muutosta sinä ehkä kaipaat elämääsi.


Tähän loppuun vielä mietelmä.


Omia ajatuksiaan ei kannata ottaa liian vakavasti.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page