Kannattaako punkkirokote? Lääkäri vastaa yleisimmin esitettyihin väitteisiin

Päivitetty: 2. joulu 2019

Tiesitkö, että mainoksissa oleva punkkirokote suojaa vain puutiaisaivokuumeelta eikä anna suojaa yleisemmin esiintyvää borrelioosia vastaan? Rokotetta harkittaessa kannattaa huomioida myös, että puutiaisaivokuume on maassamme vielä suhteellisen harvinainen infektio borrelioosiin verrattuna.KoivuTV on aiemmin julkaissut kaksi puutiaisiin, borreliaan ja muihin punkkivälitteisiin infektioihin liittyvää artikkelia. Nämä artikkelit ovat olleet hyvin suosittuja ja ne ovat herättäneet paljon kysymyksiä. Tässä jutussa pyrimme vastaamaan yleisimmin esitettyihin kysymyksiin ja asiantuntijana on tälläkin kertaa lääkäri Marjo Valonen, jonka erityisosaamisaluetta ovat muun muassa krooniset infektiot. Tässä artikkelissa Valonen jakaa myös vinkkinsä immunijärjestelmän tukemiseen.


Lue lisää:

Punkki voi tartuttaa muitakin infektioita kuin borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta

Saatat sairastaa borrelioosia, vaikka et olisi koskaan nähnytkään punkkia

Puutiaisaivokuumetartunta ei aina kehitä aivokuumetta


"Puutiainen (Ixodes ricinus) on punkkeihin kuuluva hämähäkkieläin. Puutiaisaivokuume on virusinfektio, josta alkuun voi saada oireina kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta. Suurimmalla osalla oireet jäävät tähän, mutta 20-30 prosenttia voi kehittää

aivokuumeen. Puutiaisaivokuume on vielä suhteellisen harvinainen, vuonna 2018 rekisteröitiin Suomessa 79 positiivista vasta-ainelöydöstä. Näistä yli 80% raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan sairaanhoitopiireistä", Valonen toteaa.


Turun yliopiston punkkitutkimuksessa 1,5% punkeista kantoi TBE virusta, karttakuvassa kantajien löytöpaikat. Laaksonen, M., et al. 2017. Crowdsourcing-based nationwide tick collection reveals the distribution of Ixodes ricinus and I. persulcatus and associated pathogens in Finland. – Emerging Microbes & Infections 6: e31.
Turun yliopiston punkkitutkimuksessa 1,5% punkeista kantoi TBE virusta, karttakuvassa kantajien löytöpaikat. Laaksonen, M., et al. 2017. Crowdsourcing-based nationwide tick collection reveals the distribution of Ixodes ricinus and I. persulcatus and associated pathogens in Finland. – Emerging Microbes & Infections 6: e31.

Rokote ei suojaa borreliabakteerilta


"Tunnetuin puutiaisten levittämä infektio on borrelioosi, jonka esiintyvyys kasvaa Suomessa koko ajan. Myöhäisvaiheen borrelioosia raportoitiin 2110 tapausta ja akuutit huomioiden on arvioitu, että kokonaismäärä voisi olla jopa 6000 per vuosi. Borrelioositartunnat ovat siis huomattavasti yleisempiä kuin puutiaisaivokuumeinfektiot. On tärkeää huomioida, että mainoksissa oleva rokote suojaa kuitenkin vain puutiaisaivokuumeelta (TBE, Kumlingen tauti).

Rokote ei valitettavasti suojaa borrelialta tai muilta infektioilta, joita voi punkin puremasta saada.

Suojautumiskeinoja


Paras ulkoinen suoja punkeilta on ennaltaehkäisy sekä suojaava (vaalea) vaatetus, karkotteet ja punkkitarkastus ihmisille ja eläimille. Jos tartunta kuitenkin tapahtuu, niin immuunijärjestelmämme tehtävänä on suojata meitä. Se on juuri yksi selitys miksi TBE:ssä vain osalle kehittyy aivokuume. Immuunijärjestelmää voi tukea monin tavoin ja se kannattaa pitää hyvässä kunnossa, VAlonen kertoo.


Paljon puhutaan rengasmaisesta ihottumasta (Erythema Migrans) borreliatartunnan merkkinä, mutta on tärkeää huomioida, että vain osalle tapauksista, ehkä noin puolelle, kehittyy ihottuma. Tosin, jos tällainen ihottuma tulee, niin kannattaisi aina ottaa hoito.


Punkin pureman jälkeen kannattaa seurata, kehittyykö muita borreliaan viittaavia oireita: väsymystä, päänsärkyä, lihas- ja nivelsärkyä, huimausta ja kuumeilua (CDC, Duodecim). Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa hakea hoitoa.Punkki kannattaa lähettää tutkittavaksi


Jos ei ole varma tartunnan saamisesta ja on onnistunut nappaamaan punkin kiinni, niin punkin voi lähettää tutkittavaksi. Lääkärikeskus Astriksesta punkit voidaan lähettää analysoitavaksi Saksaan, missä PCR tekniikalla voidaan etsiä joko pelkkää borreliaa tai borrelian lisäksi joitain liitännäisinfektioita. Parin viikon päästä voi itseltä otattaa verinäytteitä infektioiden löytämiseksi, mutta vasta-aineita ei yleensä kehity, jos on syönyt antibioottikuurin."Puutiaisiaiheisen artikkelisarjamme asiantuntijana on lääkäri Marjo Valonen, joka perusti kroonisiin infektioihin ja muihin moniulotteisiin oireyhtymiin keskittyneen Lääkärikeskus Astriksen Helsingin Forumiin 2014. Valosen potilaskunta on pääosin Euroopasta ja eri puolelta Suomea. Laajaa integratiivista osaamistaan hän käyttää kokemusperäisten hoitomallien kehittämiseen. Hänen erityisosaamisensa on infektioiden hoidon lisäksi kehon biologisten järjestelmien ongelmien (vatsa ja suolisto, energiantuotanto, immuunijärjestelmä, kipujen ja inflammaation hallinta jne.) korjaaminen. Hän kouluttaa aktiivisesti lääkäreitä ja terapeutteja ja toimii useiden potilasjärjestöjen ja yliopistojen kanssa edistääkseen tutkimusta, tietoisuutta ja osaamista yrteistä pääasiassa Euroopassa, mutta myös muilla mantereilla. Hän on luennoinut 10:ssä maassa viime vuosien aikana mukaanlukien USA, Englanti, Ranska, Belgia ja Irlanti. Hän on ollut ILADS:in Euroopan hallituksen jäsen (www.ilads.org) ja on ACIM Connect:in tiedekomitean jäsen mm. tri Mercolan ja tri Klinghardtin kanssa.Sinua saattaisi kiinnostaa myös:


Saatat sairastaa borrelioosia, vaikka et olisi nähnytkään punkkia


Kärsitkö unettomuudesta?


Prinsessa Märtha Louise: Kuinka herkkyydestä tuli voimavara?


Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:

Facebook | Youtube | Instagram | Twitter


Haluaisitko lisää insipraatiota suoraan sähköpostiisi? Hyvän olon uutiskirjeemme tilaaminen on helppoa ja vaivatonta, se on vain yhden klikkauksen päässä!

KoivuTV on uusi viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.


KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymisvalmentaja, draamaopettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja, Licenced NLP Practitioner ja Karisma CoachingⓇ -valmennuskonseptin perustaja.

0 kommenttia
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon